1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. ÜNİVERSİTELER SIRALAMADA YÜKSELİŞE GEÇTİ! – Türkiye’den 91 Üniversite Dünya Sıralamasında Yer Aldı

ÜNİVERSİTELER SIRALAMADA YÜKSELİŞE GEÇTİ! – Türkiye’den 91 Üniversite Dünya Sıralamasında Yer Aldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Times Higher Education tarafından dünya genelindeki yükseköğretim kurumlarının performansının değerlendirildiği 2025 Dünya Üniversite Sıralaması açıklandı. Listenin zirvesinde Oxford Üniversitesi ise bu yıl da 9. kez yer aldı. Onu takip eden isimler ise ABD’den Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard Üniversitesi oldu. Stanford Üniversitesi ise geçen yıl 2. sıradan 6. sıraya düştü.

İlk 10 sırada genel olarak İngiltere ve ABD’den üniversitelerin baskın olduğu görülüyor. Türkiye’den ise sıralamaya giren üniversite sayısında artış yaşanmasına rağmen genel sıralamada bir gerileme olduğu belirtiliyor. Geçen yıl 75 üniversiteyle temsil edilen Türkiye, bu yıl %21 artışla 91 üniversiteyle listede yer aldı. En yüksek sıralamaya sahip olan Türk üniversiteleri ise Koç Üniversitesi, ODTÜ ve Sabancı Üniversitesi oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi 501-600 aralığında yer alırken, Bilkent ve Boğaziçi Üniversiteleri 601-800 bandında sıralandı. İnönü Üniversitesi ise geçen yıl olduğundan daha iyi bir performans sergileyerek sıralamasını 1.001-1.200 bandına yükseltti. Fırat ve İstanbul Üniversiteleri ise sıralamada biraz gerileyerek 1201-1500 bandına düştü.

Türkiye, araştırma ortamı, uluslararası görünüm, öğretim ve endüstri kalitesi bakımından dünya ortalamasının altında kalsa da, 50’den fazla üniversiteye sahip olan ‘büyük ülkeler’ kategorisinde, araştırma kalitesi ve itibarı açısından en hızlı gelişen üçüncü ülke olarak dikkat çekiyor.

Öte yandan, THE raporuna göre Türkiye’deki bazı üniversitelerin sıralamaları şu şekildedir: ODTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri 351-400 bandında, İTÜ 501-600 bandında, Bilkent ve Boğaziçi Üniversiteleri 601-800 bandında yer alırken, Bahçeşehir, Çankaya, Hacettepe, Kadir Has, Özyeğin ve Yıldız Teknik Üniversiteleri ise 801-1000 bandında sıralandılar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ÜNİVERSİTELER SIRALAMADA YÜKSELİŞE GEÇTİ! – Türkiye’den 91 Üniversite Dünya Sıralamasında Yer Aldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin