Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 13 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de birçok üniversiteye rektör atamaları gerçekleştirilmiştir. Atama kararları arasında, kadrosu Bitlis Üniversitesi’nde bulunan Mahmud Tekin için Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde özel bir kadro açıldığı dikkat çekmektedir. Mahmud Tekin, daha önce Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) yöneticiliği yapmış ve kadrosu bulunduğu üniversiteden farklı bir alanda çalışmak üzere atanmıştır. Bu durum, kamuoyunda tartışmalara yol açmıştır.
TÜGVALI İSME ÖZEL KADRO AÇILMIŞTI
Mahmud Tekin, Bitlis Üniversitesi’ne bağlı görünmesine rağmen Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde görev yapmaktadır. 2021 yılında, Gaziantep Üniversitesi tarafından kendisi için özel bir kadro açıldığı ve bu kadro için tek başına girdiği sınavda başarılı olamadığı ortaya çıkmıştır. Ancak, resmi kayıtlara rağmen çalıştığı üniversiteden istihdamını sürdürmektedir. Bu durum, liyakat ve adalet anlayışına dair eleştirileri beraberinde getirmiştir.
TÜGVALI İMAM GENEL SEKRETER YAPILDI
Öte yandan, Türkiye genelindeki birçok üniversite mezununun işsiz olduğu bir ortamda, Bilal Erdoğan’ın kurucusu olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Gaziantep Temsilcisi olan imam Veysel Karakuş’un Gaziantep Üniversitesi Beden Eğitimi Fakültesi sekreterliğine atanması da dikkat çekmiştir. Bu atama, CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen tarafından sert bir şekilde eleştirilmiştir. Öztürkmen, bu tür atamaların, AKP iktidarında sıkça karşılaşılan bir durum olduğunu vurgulayarak, “Liyakat değil, itaat aranıyor” demiştir. Bu tür uygulamaların devletin yönetim anlayışını zayıflattığını ifade etmiştir.
“HESABI SORULMALI”
Yapılan atamaların yarattığı olumsuz etkiler, Gaziantep Üniversitesi’nin genel durumu üzerinde de etki göstermektedir. Rektör Arif Özaydın’ın görevden alınmasına ilişkin yapılan açıklamalarda, üniversitenin kuruluşundan bu yana bu kadar kötü yönetilmediği belirtilmiştir. Özaydın döneminde, üniversitenin akademik değerlendirmenin dışına itildiği, ihale usulsüzlükleri ve TÜGVA gibi ideolojik vakıfların üniversite kaynaklarını kullanımına açıldığı iddiaları ortaya atılmıştır. Bu noktada, CHP Milletvekili Öztürkmen, bu uygulamaların hesabının sorulması gerektiğini vurgulayarak, “Gaziantep Üniversitesi, Arif Özaydın döneminde Yükseköğretim Kurulu tarafından bile akreditasyon listesinden çıkarılmış durumdadır” ifadelerini kullanmıştır.
Sonuç olarak, gazete aracılığıyla kamuoyuna duyurulan rektör atamaları, Türkiye’deki üniversitelerin özerkliği ve liyakat sistemine dair ciddi tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Bu tür atamalar, özellikle nitelikli eğitim ve akademik başarı gibi konular üzerinde olumsuz etkilere yol açarken, sosyal adaletin sağlanamadığı bir sistemin ne kadar sürdürülebilir olduğuna dair sorgulamalara yol açmaktadır.