Uzmanlar, yeni bir uyarıda bulunarak cildin üst tabakasına yerleşen mikroskopik boyuttaki uyuz böceğinin neden olduğu cilt hastalığının, şiddetli kaşıntıya yol açtığını belirtiyor. Her geçen gün artan uyuz vakalarıyla ilgili İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Burhan Engin, Türk Pediatri Kurumu Derneği’nden Prof. Dr. Haluk Çokuğraş ve Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu son zamanlarda yaşanan vakalar hakkında konuştular. Uzmanlar, uyuzun belirtileriyle, tanı ve tedavi süreçleriyle ilgili bilgi verirken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundular.
Prof. Dr. Burhan Engin, son dönemde sık sık karşılaştıkları uyuz vakalarının arttığını belirtirken pandemi öncesinde de artış olduğunu söyledi. Özellikle son 2-3 ay içerisinde artan vakaları poliklinikte daha sık görmeye başladıklarını belirtti. Dirençli vakaların çoğunlukta olduğunu ve tedavinin doğru yapılmaması durumunda tekrarlamaların yaşandığını vurguladı. Hastaların tedaviye uyum göstermesinin ve hekimlerin önerilerine uygun şekilde ilaç kullanmalarının önem taşıdığını belirtti.
Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş ise, son 2 yıldır büyük ve küçük çocuklarda ciddi uyuz vakalarının arttığını ifade etti. Uyuzun kaşıntılı bir hastalık olduğunu ve özellikle eller, parmak araları, göbek çevresi gibi bölgelerde belirginleştiğini söyledi. Uyuz vakalarına karşı dirençli vakaların arttığını ve hastalıkla mücadelede hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerektiğini belirtti.
Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu ise, uyuzun bazen alerjik hastalıklarla karıştırılabildiğini ve kaşıntının gece arttığını belirtti. Aile bireylerinde de kaşıntı şikayetleri varsa, uyuz salgınının da düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yaz aylarında artan havuz kullanımının viral enfeksiyonlara neden olabileceğini belirtti. Uzmanlar, hastaların uyuz vakalarında doğru tedaviyi alması ve hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini hatırlattı.