1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Uzay Teknolojileri ile Türkiye’deki Fay Hareketleri İncelendi

Uzay Teknolojileri ile Türkiye’deki Fay Hareketleri İncelendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zonguldak Bartın Biga Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayhan Yıldız, M.Ö. 222 yılına kadar uzanan geçmiş depremleri incelemek için uydu verileri ve uzay teknolojileri kullanarak geliştirdikleri yazılım hakkında bilgi verdi. Aktif fayların yüksek gerinim bölgeleri oluşturduğunu belirten Yıldız, son 6 Şubat depremlerinin ardından bu bölgelerdeki fay hatlarının hareketlendiğini ifade etti. Yapılan çalışmalar sonucunda, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde aktif fay hatlarının enerji biriktirdiği ve kırılmaya daha yakın olduğu tespit edildi. Uzay teknolojileri sayesinde yer kabuğundaki hareketleri izleyerek fay hatlarının yıllık hareket hızlarını belirlemenin mümkün olduğunu vurgulayan Yıldız, bu verilerle geçmişte meydana gelen depremleri analiz ederek olası riskli bölgeleri belirleyebildiklerini aktardı.

Önceden Erzurum-Erzincan hattına dikkat çeken Yıldız, Marmara ve Hatay-Maraş bölgelerini konuşurken diğer bölgeleri de göz ardı etmemek gerektiğini dile getirdi. İzmir bölgesinde 3 farklı fay hattı tespit ettiklerini belirten Yıldız, bu fay hatlarının geçmişte yüksek enerji biriktirdiği ve potansiyel tehlike oluşturabileceği bilgisini verdi. İzmir, Bergama, Aydın ve Denizli bölgelerinde bulunan fay hatlarının ülkenin en yüksek gerilim değerlerine sahip olduğu ve potansiyel olarak 6’dan büyük, hatta 7’ye varan büyüklükte depremlere neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Yıldız, özellikle İzmir ve çevresindeki fay hatlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

6 Şubat depremlerinden sonra bölgede kırılmamış fay hatları bulunduğunu belirten Yıldız, enerji transferinin Malatya’ya ve Erzincan ile Erzurum fay hatlarına gerçekleştiğini söyledi. Yedisu ve Pamukova fay hattında yüksek enerji birikiminin olduğunu belirten Yıldız, Marmara Denizi’ndeki fay hatlarının hareketlilik gösterdiğini ve buna bağlı olarak en büyük riskin Ege Bölgesi’nde olduğunu belirtti. Bu bölgedeki fay hatlarının diğerlerine göre daha yüksek gerilim değerlerine sahip olduğunu vurgulayan Yıldız, Ege Bölgesi’nin öncelikli olarak risk altında olduğunu söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uzay Teknolojileri ile Türkiye’deki Fay Hareketleri İncelendi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin