Müslümanlar, Ramazan ayının başlamasıyla oruç tutmaya hazırlanıyor. Bu yıl Türkiye’de ortalama oruç süresinin 13 saat olması beklenmektedir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, sahurda doğru beslenmenin gün içindeki önemini vurgulayarak, oruç tutacak kişilere önemli uyarılarda bulunmaktadır. Yeşilyaprak, sahurda ilk yenecek lokmanın karbonhidrat yerine sebze veya salata olması gerektiğini belirtmekte ve bu şekilde kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlayarak tokluk süresini artıracağını ifade etmektedir.
Yeşilyaprak’ın sahur uyarıları şu şekildedir: Sahurda yapılacak ufak değişiklikler, günlük tokluk süresini artırabilir. Sahurda karbonhidrat yerine sebze veya salata tüketmek, kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlayarak oruçlu iken tokluk süresini artıracaktır. Sahurda zeytin, zeytinyağı ve avokado gibi besinleri tüketmek, gün içinde daha dinç ve enerjik hissetmenize yardımcı olabilir. Sahura kalkmadan oruç tutmanın ciddi zararlar doğurabileceği, uzun süreli açlığın ani şeker dalgalanmalarına yol açabileceği ve halsizlik ve yorgunluk hissi yaratabileceği de belirtilmektedir.
İftardan yaklaşık yarım saat sonra spor yapılması gerektiğine de vurgu yapılmaktadır. İftarda yavaş yavaş ve çiğneyerek yemek, susuz kalan vücuda abartısız bir şekilde su içmek gerekmektedir. Ayrıca iftarda hurma, ceviz, balkabağı veya ayva tatlısı gibi kan şekerini yavaş yükselten besinler tercih edilmelidir. İftar sonrası 30 dakika dinlenmek ve ardından yapılan yürüyüşler, sindirim sistemi için faydalı olacaktır.
Bu sağlıklı yaşam ve beslenme önerileri Anadolu Ajansı tarafından duyurulmuştur. Beslenme uzmanları, bu önerilere uyarak oruç tutan bireylerin sağlıklı ve enerjik bir şekilde günlerini geçirebileceğini belirtmektedir. Oruç tutanlar, bu öneriler doğrultusunda hareket ederek tokluk sürelerini artırabilir ve günlük hayatlarında daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanabilirler.