1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Uzmanlar uyarıyor: Maymun Çiçeği hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler

Uzmanlar uyarıyor: Maymun Çiçeği hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzmanlar, hastalığa karşı uyarıyor. İç Hastalıkları uzmanı olan Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu, hastalığı madde madde açıkladı. Maymun Çiçeği hastalığı (monkeypox), poxviridae ailesindeki orthopoxvirus cinsine ait bir virüs tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Orthopoxvirus cinsinin diğer üyeleri arasında Camelpox, Cowpox, Variola gibi zoonotik virüsler bulunmaktadır. Çiçek hastalığı olarak da bilinen Variola, etkin aşılama ile 1980’de dünya genelinde yok edilmiştir.

Hastalık ilk kez 1958 yılında Danimarka’da tespit edilmiştir. Maymun çiçeği genellikle Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında görülür ve az sayıda rastlanan bir viral zoonotik hastalıktır. Doğal rezervuarı maymunlar olmamakla birlikte, farklı hayvan türlerine bulaşabilir.

İnsanlarda ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tespit edilen hastalık, hayvanlardan insanlara ve insanlar arasında bulaşabilir. Bulaşma yolları arasında enfekte hayvanlarla temas, hayvanlardan insana ısırık ve insanlar arasında direkt temas bulunmaktadır.

Kuluçka süresi genellikle 6-14 gün arasında değişir ve ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Hastalığın seyri ateş, lenf düğümlerinin şişmesi, kas ağrıları gibi belirtilerle başlar ve genellikle 2-4 hafta sürebilir.

Maymun çiçeği hastalığının aşısı bulunmaktadır ve hastalığın tedavisi için antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, özellikle çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için hastalığın daha tehlikeli olabileceğine dikkat çekmiştir. Tedavi için ilaç şirketlerinden aşı üretimi talep edilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uzmanlar uyarıyor: Maymun Çiçeği hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin