1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Uzmanlar uyarıyor: Yaz aylarında artan ‘turist ishali’ riskine dikkat!

Uzmanlar uyarıyor: Yaz aylarında artan ‘turist ishali’ riskine dikkat!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte yaz aylarında ‘yaz ishali’ olarak da adlandırılan rahatsızlıklarda artış olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle tatil dönemlerinde gıda güvenliği ve temizliğinin kontrol edilmesinin zorlaştığını belirten Özlü, ishalin kirli sular ve yiyeceklerle temas sonucu ortaya çıkan bir komplikasyon olduğunu vurguladı. Bakteriler, virüsler, parazitler veya toksik gıda zehirlenmeleri gibi çeşitli faktörlerle ishalin beraberinde karın ağrısı, bulantı, kusma ve halsizlik gibi semptomlarla ortaya çıkabileceğini ifade etti. Özellikle bebeklerde bu durumun risk oluşturabileceğini belirtti.

Özlü, ishalin sebeplerine dikkat çekerek açıkta satılan gıdalar, içecekler, salata çeşitleri, çiğ tüketilen gıdalar, et, balık, tavuk ürünleri veya sıcakta bekletilen gıdaların tüketilmesiyle ishalin meydana gelebileceğini aktardı. Ayrıca uygun şartlarda saklanmayan ve taşınmayan gıdaların da bu duruma yol açabileceğini belirtti. İshalin bulaşıcı olabileceğine ve el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca havuz ve deniz sularının yutulmasıyla da ishal olabileceğini ekledi.

İshal vakalarında perhiz yapmanın önemine değinen Özlü, hastaların genellikle 1-2 gün içinde sağlıklı bir diyetle sorunun çözülebileceğini belirtti. Önerileri arasında bol su içilmesi, mineral içerikli suların tüketilmesi ve tuzlu ayranın içilmesini tavsiye etti. Ayrıca yoğurt, haşlanmış patates, pirinç lapası, beyaz ekmek içi, muz gibi gıdaların tüketilmesinin faydalı olabileceğini aktardı. Özlü, bebeklerde ise durumun daha ciddi olabileceğini ve bitkinlik, genel durum bozukluğu gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka hekime başvurulması gerektiğini belirtti. Bebeklerin kaybettikleri sıvı ve mineralleri yerine koymalarının önemli olduğunu vurguladı. Aksi halde ciddi sorunlarla karşılaşılabileceğini aktardı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uzmanlar uyarıyor: Yaz aylarında artan ‘turist ishali’ riskine dikkat!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin