Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte, sağlık sorunları da artmaktadır. Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu, bahar mevsiminde en sık rastlanan sağlık sorununun alerjik reaksiyonlar olduğunu belirtiyor. Alerjik rinit, alerjik konjonktivit ve alerjik astım gibi durumlar baharın gelmesiyle birlikte artış göstermektedir. Bu dönemde çim, polen ve ağaç tozlaşması gibi alerjenlere maruz kalmak kaçınılmaz olabilir. Alerji belirtileri hapşırma krizleri, burun akıntısı veya tıkanıklığı, göz ve burun kaşıntısı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Dr. Işıkoğlu, alerjenlerden mümkün olduğunca uzak durmanın önemini vurgulamaktadır.
Ev ve araçların iyi havalandırılması, yoğun alerjen bulunan alanlarda maske kullanımı ve gerekirse kapalı alanlarda vakit geçirme önlemlerinin alınması önerilmektedir. Ayrıca, burun yıkamanın ve uygun tedavilerin de önemi üzerinde durulmaktadır. Baharın hızlı sıcaklık değişimleriyle üst solunum yolu enfeksiyonlarının artabileceği belirtilmektedir. Bu durumda C vitamini alımı, yeterli su tüketimi ve omega-3 kaynaklarına yönelmenin bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli olduğu ifade edilmektedir.
Bahar mevsiminin metabolizma hızındaki değişikliklerden dolayı bazı kişilerde bahar yorgunluğu yaşanabilir. Bu durumda sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, yeterli su tüketimi ve stres yönetimi önemlidir. Mide ve bağırsak hastalıklarının da arttığı bahar aylarında, az ve sık yemek yenmesi, bol sıvı tüketilmesi ve yatmadan önce yemek yenmemesi gerekmektedir. Dengeli beslenme, yaşam tarzı düzenlemeleri, stres yönetimi, spor yapma ve bağışıklık sistemini desteklemek önemlidir. Şikayetlerin uzaması durumunda veya kontrol altına alınamadığında doktora başvurulması gerektiği hatırlatılmaktadır.
Bahar hastalıklarına karşı alınabilecek önlemler şu şekildedir:
-Alerjenlerden uzak durulmalıdır.
-Ev ve araçlar iyi havalandırılmalıdır.
-Yoğun alerjen bulunan alanlarda maske kullanılmalıdır.
-C vitamini alınmalıdır.
-Yeterli su tüketilmelidir.
-Omega-3 kaynaklarına yönelinmelidir.
-Sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmelidir.
-Stres yönetimi yapılmalıdır.
-Az ve sık yemek yenmeli, bol sıvı tüketilmelidir.
-Yatmadan önce yemek yememelidir.
-Dengeli beslenmeli, spor yapılmalıdır.