1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Vergi Paketindeki Yüksek Cezalar İşletmeleri ve Tüketicileri Tehdit Ediyor!

Vergi Paketindeki Yüksek Cezalar İşletmeleri ve Tüketicileri Tehdit Ediyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta ele alınacak vergi paketindeki artırılmış ceza maddeleri konusunda işletmelerin ve tüketicilerin endişelenmeleri gerektiği uyarısında bulunuldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi kayıplarını önlemek amacıyla cezaları artırmayı hedeflediği yasa teklifine göre, fiş almamak gibi basit bir ihlal için ciddi cezalar öngörülmektedir. Türkiye Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) yetkilileri, cezaların gereğinden fazla yüksek olduğunu belirterek, bu durumun işletmelere ve tüketicilere zarar verebileceğini ifade ettiler.

Yasa teklifine göre, alışveriş yaptıktan sonra fişini almayan bir tüketiciye 5 bin lira ceza kesilebilecek. Bu ceza, mevcut cezanın neredeyse 10 katına denk gelmektedir. Ayrıca, işletmeler de alışveriş sonrasında fiş vermezlerse ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilirler. İlk ihlalde 10 bin TL, sonraki ihlallerde ise 65 bin liraya kadar para cezası ödenmesi gerekebilir.

TÜRMOB yetkilileri, cezaların orantısızlığını vurgulayarak, bu durumun işletmeler ve tüketiciler üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini belirttiler. Örneğin, bir çocuğun ekmek almak için gönderilmesi durumunda, çocuğun fiş almayı unutması halinde 5 bin lira ceza ödenmesi gerekebileceği açıklandı.

Maliye Bakanlığı’nın artan cezaların mükellefleri değil, muhasebecileri ve mali müşavirleri etkileyeceği vurgulandı. TÜRMOB’un hazırladığı rapora göre, cezaların genellikle mükelleflere kesilmesi gerekirken, uygulamada çoğunlukla muhasebecilere yüklendiği belirtildi. Bu durum, meslek mensuplarının işlerini yapamaz hale gelmelerine neden olabilir.

Vergi paketinde yer alan cezaların muhasebecilere yüklenmesi ve ceza tutarlarının orantısızlığı konusunda endişeler dile getirilmektedir. İşletmeler ve tüketiciler, bu durumun kendilerini zor durumda bırakabileceğinden endişe duymaktadırlar. Sonuç olarak, vergi paketindeki ceza maddelerinin gözden geçirilmesi ve daha dengeli bir şekilde belirlenmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Vergi Paketindeki Yüksek Cezalar İşletmeleri ve Tüketicileri Tehdit Ediyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin