TBMM Genel Kurulu dördüncü gününde vergi ve sosyal güvenlik alanındaki düzenlemeleri içeren kanun teklifi üzerine görüşmelerine devam ediyor. Saadet-Gelecek Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, kıymetli madenlerin vergilendirilmesine ilişkin kuralları belirleyen kanun teklifinin 8. maddesi üzerine konuşma yaptı. Şahin, kıymetli madenlerin vergilendirilmesine ilişkin düzenlemelerin eksik olduğunu ve yerli şirketlerin yurt dışı firmalarına karşı ezilmesini engelleyecek önlemlerin alınmasının önemini vurguladı. Vergi reformu beklentilerini dile getiren Şahin, adaletli bir vergi sistemi oluşturulması gerektiğini ve kayıt dışılığın önlenmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ise kanunun 9. maddesi üzerine konuşma yaptı. Kaya, Türkiye’nin vergi aflarının sıklıkla uygulandığını ve son vergi yapılandırma kanunu ile kamunun en az 250 milyarlık vergi alacağından vazgeçildiğini ifade etti. Vergi affı uygulamalarının insanlarda vergi ödeme dürtüsünü azalttığını ve vergi kaçakçılığını teşvik ettiğini belirten Kaya, bu durumun sabit gelirlileri olumsuz etkilediğini ve zenginleri ödüllendirdiğini söyledi. Kaya, vergi affı uygulamalarının maliyetinin emekli maaşı artışı için yeterli kaynağın elden çıkmasına engel olduğunu ve adaletsiz bir sistem oluşturduğunu dile getirdi.
Toplantıda vergi sistemi üzerinde yapılan düzenlemelerin önemi ve vergi reformu beklentileri dile getirilirken, vergi kaçakçılığı ve vergi affı uygulamalarının olumsuz etkileri üzerinde duruldu. Şahin ve Kaya, hükümetin vergi politikalarını eleştirerek, adaletli bir vergi sistemine geçilmesi gerektiğini vurguladılar. Kanun teklifinin yeterli olmadığı ve vergi affı uygulamalarının sorunlara yol açtığı konusunda endişelerini dile getirdiler. Meclis’ten beklenen vergi reformunun zamanında yapılması gerektiği ve vatandaşların vergi yükümlülüklerinin adil bir şekilde yerine getirilmesi gerektiği vurgulandı.