Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan vergi reformu taslağı, ülkede büyük tartışmalara yol açtı. Bu taslağın bütçe açığını kapatmaya yönelik olduğu belirtilirken, uzmanlar ise bu düzenlemelerin sorunu çözemeyeceği uyarısında bulunuyor. Vergi uzmanı Dr. Nedim Türkmen, mesken kira geliri elde edenlerin istisnasının kaldırılması, gayrimenkul satışlarında istisnanın kaldırılması ve kurumlara Asgari Kurumlar Vergisi getirilmesinin sorunu çözmeyeceğini vurguladı. Geçen yıl kurumlardan istisna ve muafiyet yoluyla alınmayan vergi miktarının 1 trilyon 476 milyar TL olduğu, bu yıl hedefin ise 2 trilyon 200 milyar TL olduğu belirtildi. Türkmen, indirim ve muafiyet uygulamalarının bırakılması durumunda bütçenin fazla vereceğini ve vazgeçilen vergilerin büyük bir kısmının Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine ait olduğunu açıkladı.
Ülkede geçen yıl 786 milyar 314 milyon TL Kurumlar Vergisi tahsil edildiğini ifade eden Türkmen, toplam 1 milyon 100 bin Kurumlar Vergisi mükellefinin büyük bir çoğunluğunun zarar gösterdiğini ya da çok düşük miktarda kâr beyan ettiğini belirtti. Asgari Kurumlar Vergisi uygulamasının dünyada yüzde 15 seviyesinde olduğunu, Türkiye’de ise genel oranın yüzde 25 olduğunu ve banka ile sigorta şirketleri için yüzde 30 olduğunu söyledi. Yüzde 15 Asgari Kurumlar Vergisi getirilmeye çalışılmasının geçmişte Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bir düzenleme olduğunu ifade etti.
Türkmen, Türkiye’nin parayı takip eden bir sistem kurmak için Gelir Vergisi Kanunu’nu değiştirmesi gerektiğini belirtti. Vatandaşın gelir kaynaklarının sorgulanmadığı sürece yapılan düzenlemelerin yetersiz kalacağını vurguladı. 835 bin basit usulde vergilendirilen mükellefin sistemin dışına çıkartılması ve vergi istisnalarının neden olduğu eksikliklerin düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Türkmen, iktidarın vatandaşın gelir kaynaklarını daha sıkı denetlemesi gerektiğini ve vatandaşın sıkıntılarının çözümüne odaklanması gerektiğini belirtti.