1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Vergi Usul Kanunu’nde Önemli Değişiklikler Yapıldı!

Vergi Usul Kanunu’nde Önemli Değişiklikler Yapıldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” adlı düzenlemeyi Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu yeni düzenleme, vergi mükellefleri tarafından kullanılan ancak hâlâ elektronik belge olarak düzenlenemeyen gider pusulasının elektronik ortamda düzenlenebilmesini sağlamayı hedefliyor. Çağdaş teknolojilerin kullanılmasına yönelik olarak, bu belgenin taraflarca ıslak imza ile onaylanması yerine, tarafların kimlik bilgilerinin elektronik ortamda ya da iletişim araçları aracılığıyla doğrulanmasına olanak tanımaktadır.

Benzer bir yaklaşım, halihazırda elektronik ortamda düzenlenebilen müstahsil makbuzları için de geçerli. Bu belgelerin elektronik olarak daha etkin bir şekilde düzenlenmesini sağlamak amacıyla, müstahsil makbuzlarının da taraflarca ıslak imza ile onaylanması gerekliliği kaldırılmış olup, yine tarafların bilgileri elektronik ortamda veya iletişim araçları ile doğrulanabilecektir.

E-DEKONT DÜZENLENECEK

Ayrıca, finansman ve tasarruf finansman şirketleri ile ödeme ve elektronik para kuruluşları için, banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi işlemleri için e-dekont düzenleme imkanı getirildi. Bu düzenleme ile belgelerin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde yönetilmesi hedefleniyor. E-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarına dâhil olmayan mükelleflere, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren düzenleyecekleri faturaların toplam tutarının 3 bin lirayı aşması durumunda e-arşiv fatura düzenleme zorunluluğu getirildi. Ayrıca, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren tutarına bakılmaksızın tüm faturaların e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi gerekecektir.

ÖZEL ENTEGRATÖRLÜK İZİNLERİ GİB TARAFINDAN İPTAL EDİLEBİLECEK

Düzenlemenin bir diğer önemli yanının, vergi güvenliğinin sağlanmasına yönelik olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda, ithal edilen ve üretilen inşaat demirinin, üretim ve ithalat aşamasından yapı müteahhitlerine teslimine kadar olan süreçler elektronik olarak izlenebilir hale getirildi. Dolayısıyla, brüt satış hasılatı 1 milyon lira üzerinde olan mükellefler için e-irsaliye uygulamasına dâhil olma yükümlülüğü getirildi.

Ayrıca mükelleflerin, elektronik belge uygulamalarını kullanma yöntemlerinden biri olan doğrudan entegrasyon yönteminin etkinleştirilmesi ve bu yöntemi kullanma hakkına sahip belirli kapasite ve bilgi işlem alt yapısına sahip mükelleflerin etkin bir biçimde desteklenmesi için de çeşitli düzenlemelere gidildi. Uygulanan tedbirler ile özel entegratörlerden elektronik belge uygulamalarına ilişkin mevzuat ve teknik düzenlemelere aykırı davrananlar hakkında da belirli yaptırımlar uygulanacaktır. Bu çerçevede eksiklikleri tespit edilen özel entegratörlere özel usulsüzlük cezası kesilecek ve bu eksikliklerin giderilmesi istenecek. Verilen süre zarfında eksikliklerini gideremeyenlerle, aynı takvim yılı içinde çoklu eksiklik tespit edilenlerin özel entegratörlük izinleri GİB tarafından iptal edilebilecektir.

Benzer düzenlemeler, elektronik belge uygulamalarını doğrudan kendi bilgi işlem sistemleri aracılığıyla kullanan mükellefler için de uygulanacaktır. Bu sayede, vergi süreçlerinin daha etkin bir şekilde yönetilmesi ve kayıt dışılığın önlenmesi hedeflenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Vergi Usul Kanunu’nde Önemli Değişiklikler Yapıldı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin