Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, ülkemize gelen yılda en fazla yedi bin yabancı hastanın sağlık hizmetleri, ilaç, tıbbi cihazlar, ortez ve protez malzemeleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanacak. Bu karar, 1 Aralık 2023 tarihinden itibaren geriye dönük olarak geçerli olacak. Yabancı hastaların tedavi giderleri artık Sağlık Bakanlığı tarafından ödenecek ve bu sayede kamu kurumlarının indirim veya ücretsiz hizmet vermeme kuralı yabancı hastalar için değiştirilmiş olacak. SGK’nın her yabancı hastaya yaklaşık bin 200 lira tedavi ve ilaç desteği sağladığı belirtiliyor.
2016 yılında bombalı saldırı sonucu bacağını kaybeden Gazi Ferdi Çatal’a devlet tarafından verilen 58 bin TL tazminatın 35 bin TL’si kamu zararı olarak geri istenmişti. Benzer şekilde, Konya’da vatani görev sırasında sağ bacağını kaybeden Gazi Hasan Ata da, terör gazisi olmadığı gerekçesiyle takılan protez bacağın maliyetini geri ödemesi gerektiği konusunda SGK tarafından icra takibi ile karşı karşıya kalmıştı.
Bu karara tepki gösteren CHP’li Serkan Sarı, ülkemizin birçok sığınmacıya ev sahipliği yaptığını belirterek, sağlık hizmetleri için harcanan kaynakların sığınmacılar için kullanılmasına tepki gösterdi. Sarı, emeklilerin hastanelerde kuyruklarda beklerken katılım ve ilaç katkı payı öderken, yabancı hastalara sağlanan ayrıcalıklı hizmetlerin ayrımcılık olduğunu ifade etti.
Gazi Ferdi Çatal örneği de, devletin verdiği tazminatın geri istenmesi durumunu gözler önüne seriyor. Kayseri’de görev yaparken bombalı saldırı sonucu bacağını kaybeden Çatal’a devlet tarafından tazminat ödenmesine rağmen, daha sonra bu tazminatın bir kısmının geri istenmesi, kamu zararı gerekçesiyle tepkilere neden olmuştur. Ayrıca, benzer şekilde Konya’da görev sırasında bacağını kaybeden bir Gazi’nin, terör gazisi olmadığı gerekçesiyle takılan protez bacağın maliyetini ödemesi istenmesi de benzer şekilde tartışmalara sebep olmuştur.