2009 yılından itibaren Türkiye’de yaşamaya başlayan 23 yaşındaki Mohammadjavad Payravi, lise eğitimini de aynı ülkede tamamladıktan sonra Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’ne yabancı öğrenci statüsünde başvuruda bulunmuştur. Bir aracı firma ile anlaşarak kayıt işlemlerini başarıyla tamamlayan Payravi, 2022 yılında hukuk eğitimi almak üzere PAÜ’nde 1 yıl eğitim aldı. Ancak 2023 yılında, PAÜ’de ortaya çıkan yabancı öğrencilerin kayıtlarındaki usulsüzlük skandalı sonrası, Payravi’nin de aralarında bulunduğu pek çok öğrenci hakkında soruşturma başlatılmış ve neticesinde bu öğrencilerin kayıtları silinmiştir.
Kaydı silinen öğrencilerden biri olan Mohammadjavad Payravi, eğitim alabilmek amacıyla yatırdığı 15 bin TL’lik harç bedelinin üzerinden geçen birkaç aya rağmen kendisine iade edilmediğini belirterek hukuk mücadelesi vereceğini ifade etmiştir. 2023 yılında kaydının silindiğine dair belgeleri aldıktan sonra İdare Mahkemesi’ne başvurduğunu belirten Payravi, “İdari Mahkemeye yürütme durdurulmasına ve aynı zamanda yapılan işlemin iptaline başvuruda bulunduk çünkü eğitime devam etmem gerekiyordu” demiştir.
Devamında, “Bu süreçte yabancı uyruklu öğrenci olarak harç bedelimi ödedim. Kaydımın açılması ve ders seçimi yapmam gerekiyordu fakat bunlar gerçekleşmedi. Ardından avukatımla birlikte Pamukkale Üniversitesi’ne gelerek, kaydımın açılması ve yatırdığım 15 bin TL’nin iadesi için başvuruda bulunduk. Başvurudan sonra ‘1 ay içerisinde karar açıklanacaktır ve öğrencimizin ücreti yatırılacaktır’ denildi. Ancak bu sözlerin ardından yaklaşık 4 ay boyunca oyalandım. Pamukkale Üniversitesi’nin iyi niyetinin kaybını burada bir kez daha gördüm” şeklinde konuşmuştur.
Mohammadjavad Payravi, Pamukkale Üniversitesi yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde de yine bir çözüm bulamadıklarını ve bu sefer yüzlerine bile bakmadan “Bu çocuğun parasını en fazla 8-9 bin TL yatırırız” dediklerini söyledi. Kendisi avukatıyla birlikte hukuki yollara başvuracağını vurgulayarak, “Bu durumu kabul etmiyorum ve hakkımı aramaya devam edeceğim” açıklamasında bulunmuştur.
PAÜ’de yaşanan yolsuzluk olaylarının, hem kendisini hem de eğitim hayatını tehlikeye attığını ifade eden Payravi, “Yaşanan yolsuzluklar nedeniyle bu duruma düştüm. 15 bin TL para verip, bununla rezil ediliyorum. Yabancı Koordinatörlükte yaşananlara tanık oldum. Belirli bir yetkilinin, ‘Evet, doğru. Karar çıkmıştır ama bu çocuğa bu karar asla gösterilmemeli’ şeklindeki söylediklerini duyduğum için oldukça hayal kırıklığına uğradım” ifadelerini kullanmıştır.
Payravi, Türkiye’de tamamladığı ortaokul ve lise eğitimi konusunda da sıkıntılar yaşamıştır. “Denizli Atatürk Endüstri Mesleki Lisesi mezunuyum. Bu diplomam ile başvuruda bulunmama rağmen, buradaki yolsuzluklar ve görevlinin işgüzarlığı yüzünden kaydım silinmiştir. Daha da trajik olanı, kaydımda İran Lise diploması olarak gösterilmiş. Kimse benim Türkiye’deki lise diplomamı kontrol etmemiş. Eğitim hayatım bu yolsuzluklar yüzünden mahvoldu” diyerek duygularını dile getirmiştir.