1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yabancı Yatırımcılar Türk Piyasalarından mı Çekiliyor? Son Veriler Açıklandı!

Yabancı Yatırımcılar Türk Piyasalarından mı Çekiliyor? Son Veriler Açıklandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri’ni yayımladı. 2 Ağustos haftasında yurt dışında yerleşik kişiler, net 169,2 milyon dolarlık hisse senedi ve 162,1 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) sattı. Aynı haftada, 16,7 milyon dolarlık Genel Yönetim Dışındaki Sektör (ÖST) varlığı alındı.

Yatırımcılar, geçen hafta yurt dışında yerleşik kişilerin 16,7 milyon dolarlık Genel Yönetim Dışındaki Sektör (ÖST) varlıklarını satın aldı. Ancak, yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stoku 26 Temmuz’da 40 milyar 588 milyon dolar iken, 2 Ağustos’ta 39 milyar 23 milyon dolara düştü.

Aynı dönemde, yurt dışında yerleşik kişilerin Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) stoku 13 milyar 696,5 milyon dolardan 13 milyar 484,1 milyon dolara geriledi. Öte yandan, ÖST stokları 416,6 milyon dolardan 432 milyon dolara yükseldi. Bu verilere göre, yurt dışında yerleşik kişilerin yatırım tercihlerinde değişikliklerin olduğu görülüyor.

TCMB’nin yayımladığı verilere göre, yabancı yatırımcılar hisse senedi ve DİBS satışları gerçekleştirirken, ÖST(varlık) alımları da yapıldığı görülüyor. Bu durum, yurt dışı yatırımcıların Türk ekonomisine olan güvenlerinin ve yatırım tercihlerinin değişkenlik gösterdiğini de göstermektedir.

Özellikle hisse senedi stoklarında yaşanan düşüş, yatırımcıların bu alandaki tercihlerindeki değişikliği göstermektedir. Aynı zamanda, DİBS ve ÖST stoklarındaki hareketlilikler de yatırımcıların risk algısındaki değişikliklere işaret etmektedir.

Tüm bu veriler, yabancı yatırımcıların Türk finans piyasalarındaki aktivitelerini etkileyen önemli göstergeler olarak değerlendirilmektedir. TCMB’nin haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri ise yatırımcılara piyasalardaki güncel durumu takip etme ve yatırım kararları almada yardımcı olmaktadır. Bu verilerin düzenli olarak takip edilmesi, yatırımcıların sağlıklı yatırım kararları almalarına yardımcı olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yabancı Yatırımcılar Türk Piyasalarından mı Çekiliyor? Son Veriler Açıklandı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin