1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yabancı Yatırımcıların Türkiye’ye Hücumu: 13 Eylül Haftasında 3.1 Milyar Dolarlık Sıcak Para Girişi!

Yabancı Yatırımcıların Türkiye’ye Hücumu: 13 Eylül Haftasında 3.1 Milyar Dolarlık Sıcak Para Girişi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

13 Eylül haftasında, yabancı yatırımcıların etkisiyle Türkiye’ye 3.1 milyar dolarlık sıcak para girişi yaşandı. Bu kısa vadeli sermaye akışı, genelde yüksek faizden faydalanmak isteyen yabancıların önemli bir etkisiyle gerçekleşti. Ancak, bu durumun tersine dönmesi durumunda 2018 yazındaki gibi bir ekonomik krizle karşılaşılma endişesi bulunuyor. Yabancıların özellikle tahvil ve carry trade alanında yoğun bir şekilde Türk bankalarına yatırım yaptığı 13 Eylül haftası, hızlı bir şekilde gelişen bir durum olarak kayda geçti. Bloomberg HT’nin Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, yabancıların Türk bankaları ile swap miktarı 13 Eylül haftasında 3.1 milyar doları aştı. Bu durum, mayıs ayından beri en hızlı giriş olarak kaydedildi ve yabancıların Türk bankaları ile swap miktarının 21 milyar doları geçerek yeni bir zirveye ulaştığını gösterdi.

Son dönemde yabancı yatırımcıların Türk tahvil piyasasına olan ilgisi artmış ve Deutsche Bank gibi kuruluşların pozitif raporları dikkat çekmişti. Deutsche Bank, Türk tahvilleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede, önümüzdeki aylarda rallinin devam edeceği beklentisini paylaşmıştı. Ayrıca, yerel tahvillerin döviz carry işlemlerine göre daha düşük performans gösterdiği de belirtilmişti. ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrasında, yüksek getiri arayışında olan ve risk iştahı yüksek yatırımcıların gelişmekte olan piyasalara ilgisinin artabileceği öngörülüyor. Türkiye’nin yüzde 50’lik faiz oranı, muadil ülkelerden net bir şekilde ayrıştığı için yabancı yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor.

Yurtdışında yerleşik kişilerin hisse ve tahvil yatırımlarının büyüklüğü, 13 Eylül haftasında 48 milyar doları aştı. Yabancıların elinde bulunan hisse senetlerinin piyasa değeri 33.6 milyar doları, tahvil varlığı ise 14.7 milyar doları geçerek arttı. Geçen hafta hisse senetlerini satışa devam eden yabancılar, 1.6 milyar dolarlık tahvil alımı yaparak son 3.5 ayın en büyük para girişine imza attı. Bu durum, Türk ekonomisine olan yabancı ilgisinin ve yatırımlarının devam ettiğini gösteriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yabancı Yatırımcıların Türkiye’ye Hücumu: 13 Eylül Haftasında 3.1 Milyar Dolarlık Sıcak Para Girişi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin