Londra’daki Ulusal Nöroloji ve Beyin Cerrahisi Hastanesi’nde danışman beyin cerrahı olarak görev yapan Hani Marcus, yapay zekanın beyin cerrahisindeki potansiyel kullanımı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Marcus, beyin tümörlerinin cerrahi olarak çıkarılması sürecindeki zorluklara vurgu yaparak, dünya çapında bu karmaşık işlemleri gerçekleştirebilecek sayıda cerrahın sınırlı olduğunu belirtti. Yapay zekanın cerrahlara ameliyat sırasında karar alma, doku izleme ve risk değerlendirmesi gibi alanlarda yardımcı olabileceğine dair inancını dile getiren Marcus, bu teknolojinin ameliyatları daha güvenli ve etkili hale getirebileceğini vurguladı.
Marcus, yapay zekanın hastaların daha hızlı ve daha az komplikasyonla iyileşmelerine etki edebileceğini vurgulayarak, yapay zekanın cerrahların hangi aletleri kullanacaklarına karar vermeleri, bir sonraki adımları belirlemeleri ve dokuyu takip etmelerine yardımcı olabileceğini belirtti. Yapay zekanın cerrahi verileri değerlendirme ve kapsamlı vaka deneyimlerini analiz ederek notlar oluşturma yeteneğine sahip olduğunu anlatan Marcus, yapay zekanın cerrahların kariyer boyunca deneyimleyebileceklerinden çok daha fazla cerrahi vaka üzerinde eğitim alabileceğini ifade etti.
Beyin cerrahisi stajyeri ve akademik klinik araştırmacısı Danyal Khan da yapay zekanın, yeni doktorların eğitimine katkı sağlayabileceğini belirtti. Khan, yapay zekanın entegrasyonunda hassas denge kurmanın, kullanıcıları bunaltmadan ilgili bilgiyi sağlamanın önemine işaret ederek, ameliyathanedeyken bile arka planda olması ve doktorlara hangi anatomi ile karşılaştıklarını göstererek öğrenmelerini pekiştirmelerini sağlaması gerektiğini söyledi.
University College London (UCL) Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde Yardımcı Doçent Sophia Bano, yapay zekanın ameliyat sırasında yardımcı araç olarak eğitilmesine yönelik çalışmaları anlattı. Bano, yapay zekanın, cerrahlara doğru karar verme konusunda yardımcı olabileceğini belirtirken, bu teknolojinin beyin ameliyatlarındaki karmaşık sürecin benzeri görülmemiş hassasiyetle yürütülmesine destek olabileceğine dikkat çekti. Süren araştırma ve geliştirmelerle yapay zeka rehberliğindeki beyin cerrahisi, hem hastalar hem de uygulayıcılar için umut vadederken potansiyel olarak daha hassas tıp çağına ve daha iyi sonuçlara işaret ediyor.