Eğitim, sağlık, teknoloji ve savunma sanayisi gibi birçok sektörde büyümeye önemli katkılar sağlayan yapay zeka, sunduğu hızlılık ve pratiklik avantajları ile ön plana çıkıyor. Ancak kullanımı yaygınlaştıkça bazı olumsuz durumları da beraberinde getiriyor. Özellikle 40-75 yaş aralığındaki bireyleri hedef alan dolandırıcıların deepfake içeriklerini kullanma oranı artış gösteriyor. Bu bağlamda Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, sahte içerikler ile gerçeği ayırt etmenin yollarını anlattı.
İSTANBUL (İGFA) – Kaplan, sahte bir videoyu tespit etmek için dikkat edilmesi gereken bazı kritik detayların bulunduğunu belirterek, “Göz kırpma sıklığındaki anormallikler, doğal olmayan göz hareketleri, beden dili ile konuşma arasındaki uyumsuzluklar, ağız çevresindeki bulanıklıklar ve ses tonundaki mekaniklik gibi ipuçları sahte içerikleri ele verebilir. Aynı zamanda, ışık ve gölge detaylarındaki tutarsızlıklar da önemli göstergeler arasındadır. Bu tür farkındalıklar geliştirilerek sahte içeriklerin etkisi azaltılabilir” dedi. Kaplan, yapay zeka ile dolandırıcılığın yeni bir boyuta taşındığını ifade ederken, söz konusu dolandırıcılık tekniklerinin, yıllardır karşılaşılan eski yöntemler olduğunu ancak, yapay zeka sayesinde çok daha kolay ve ikna edici hale geldiğini vurguladı.
Kaplan, “Aşırı kusursuz ve pürüzsüz görseller ve içeriklerle karşılaştığımızda, bu durumların yapay zeka ile oluşturulduğu gerçeğini göz önünde bulundurmamız gerekir. Aynı zamanda, hayatın doğal akışını unutmamak da önemlidir. Herhangi bir içerikle karşılaştığımızda, doğrudan içerikteki kişiyi aramalıyız. Sosyal medya platformlarında yer alan içeriklerde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise yönlendirme yapan bağlantılardır. Genellikle reklam veya içerik olarak görünen videolar, finansal ya da kişisel bilgilerinizi ele geçirmeyi amaçlar. Bu nedenle, yönlendirme yapılan sayfanın alan adı kontrol edilmelidir. Alan adının resmi bir siteye ait olup olmadığına dikkat edilmelidir. Özellikle finansal veya kişisel bilgilerin talep edildiği durumlarda, bu bilgilerin paylaşılmaması gerektiği konusuna her birey özen göstermelidir” açıklamasında bulundu.
Dijital okur yazarlığın artırılması gerektiği üzerinde duran Kaplan, “Yapay zeka araçlarını tanımadan ve bu araçların nasıl çalıştığını anlamadan, bireylerin dolandırıcılıklara karşı savunmasız kalmaları kaçınılmaz. Genç neslin yanı sıra, özellikle 40-75 yaş aralığındaki hedef grubun, zorunlu olarak eğitim alması gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.