1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Yapay Zeka ile Siber Güvenlikte Yeni Dönem Başladı!

Yapay Zeka ile Siber Güvenlikte Yeni Dönem Başladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da düzenlenen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından organize edilen Siber Güç Türkiye 24 Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, MÜSİAD’ın 9 Mayıs 1990 tarihinde kurulmasından bu yana, ulusal ve uluslararası düzeyde 14 bini aşan üyesi ile 60 bin işletmeyi temsil ettiğini belirterek, “‘Yüksek Ahlak Yüksek Teknoloji’ parolasıyla sanayi ve ticaretin sağlam temeller üzerinde yükselmesi için çalıştığını” vurguladı. Uraloğlu, günümüzde internete bağlı cihazların oluşturduğu nesnelerin interneti sayesinde hayatın birçok alanında yenilikçi yaklaşımlara yöneldiğimizi ifade ederek siber güvenliğin önemini vurguladı. Özellikle, İsrail’in Lübnan’da gerçekleştirdiği siber terör saldırıları, siber güvenliğin sadece büyük şirketler veya devletler için değil, her birey için önemli bir husus haline geldiğini göstermektedir.

Bakan Uraloğlu, günümüzde her türlü bilginin elektronik ortama taşınması ve kritik altyapılarda internet uygulamalarının yaygın kullanımı nedeniyle güvenlik ihlallerinin arttığını belirtti. Uraloğlu, “Güçlü şifreleme yöntemleri, güvenlik duvarları ve bilinçli kullanıcılar siber güvenliğin temel unsurlarıdır, fakat geleneksel güvenlik yöntemleri artık yeterli olmaktan uzak” dedi. Gelişen tehditlere karşı yenilikçi güvenlik önlemlerinin gerekli olduğunu belirten Uraloğlu, yapay zekanın bu konudaki önemine dikkat çekti. Yapay zeka, siber güvenlikte bir dijital beyin gibi işlev gördüğüne değinen Uraloğlu, analitik yetenekleri sayesinde yeni tehditler karşısında daha dirençli savunma mekanizmalarının oluşturulabileceğini ifade etti.

Günümüzde, küresel yapay zeka pazarının büyüklüğünün 638 milyar doların üzerinde olduğu, 2034 yılına kadar bu pazarın 3 trilyon 680 milyar doları aşmasının beklendiği bilgisini veren Uraloğlu, bu devasa pazarın payını alabilmek için daha fazla çaba harcamak gerektiğini belirtti. Ayrıca, geleceğin ihtiyaçlarını iyi tespit eden ülkelerin bilişim sektöründe rekabet avantajı elde ettiğini belirterek, “Yenilikçi fikirleri elinde tutan ve uygulayanlar yarının kazananı olacak. Bu noktada hem devletin hem de özel sektörün bilişime yatırım yapması gerekiyor” dedi.

Bakan Uraloğlu, yapay zekanın siber güvenlik alanında önemli bir rol oynadığını vurguladı. Yapay zekanın, deneyimlere dayalı öğrenme yeteneği sayesinde siber saldırılara karşı etkin çözümler üretebildiğini açıkladı. Uraloğlu, “Yapay zeka, milyonlarca olayı analiz ederek tehditleri önceden tespit edebilir ve monoton görevleri otomatikleştirerek uzmanların daha stratejik işlere odaklanmasına yardımcı olur” diye konuştu. Ayrıca, yapay zekanın siber güvenlik uygulamalarıyla birlikte daha güçlü bir güvenlik ortamı oluşturduğunu belirtti.

Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) siber tehditlere karşı etkin bir mücadele yürüttüğünü belirtti. 14 sektörel ve 2,309 kurumsal Siber Olaylara Müdahale Ekipleri’yle (SOME) siber güvenlik uzmanlarının ülke siber sınırlarını koruma görevini üstlendiğini ifade etti. Uraloğlu, Türkiye’nin yönetiminde tamamen yerli ve milli olarak geliştirdikleri yapay zeka uygulamalarıyla siber güvenliği sağladıklarını belirterek, Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule projelerini tanıttı.

Uraloğlu, bu uygulamaların zararlı yazılımların tespiti ve siber risklerin giderilmesi konusundaki etkinliğinin altını çizerek, “Son bir haftada 409 bin 736

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yapay Zeka ile Siber Güvenlikte Yeni Dönem Başladı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin