Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından düzenlenen “Yapay Zekâ ve Kadın” ana temalı 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, 8 Kasım 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımları ile başlamıştır. Açılış konuşmalarını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nun gerçekleştirdiği etkinlikte, çeşitli ülkelerden bakanların katılımıyla bir Liderler Oturumu yapılmıştır.
Zirvenin ikinci günü olan 9 Kasım’da, uzman konukların ve yetkili isimlerin katıldığı çeşitli oturumlar düzenlenmiştir. KADEM Akademik Danışma Kurulu Üyesi Dr. Ravza Altuntaş Çakır moderatörlüğündeki “Yapay Zekâ, Bilgi Üretimi ve Algoritmalar” oturumunda, konuk olarak Innovative Solution Partners Inc. Kurucusu Mariyah Saifuddin, BM Veri, Yapay Zekâ ve Sorumlu Teknoloji Şefi Lambert Hogenhout, Batman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ile İstinye Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şebnem Özdemir yer almıştır. Bu oturumda yapay zekânın yol açtığı ayrımcılığın önlenmesi ve adil sonuçlar üretmesi için veri setlerinin nasıl hazırlanması gerektiği üzerinde durulmuştur.
Bir diğer önemli oturum olan “Yapay Zekâ, Sosyo-Kültürel Kodlar” ise KADEM Savunuculuk ve Araştırma Departmanı Direktörü Dr. Betül Özel Çiçek moderatörlüğünde gerçekleşmiştir. Bu oturumda Bağımsız Kültür Danışmanı Borbála Csete, Bari Aldo Moro Üniversitesi Doç. Dr. Francesca Alessandra Lisi, Salesforce Üst Düzey Yöneticisi Karen de Sousa Pesse ve Girişimci Moana Sangeo katılım sağlamıştır. Oturumda, yapay zekânın aile yapısını nasıl dönüştürdüğü ve kadınların teknoloji alanında daha fazla yer alabilmesi için gerekli şartların neler olduğu ele alınmıştır.
Ayrıca, Doç. Dr. Uğur Özdemir’in moderatörlüğünde gerçekleşen “Yapay Zekânın Kadının İyi Olma Hâline Etkileri” başlıklı oturumda, DZLP Group Yönetici Ortak ve CEO’su Lisa Brunet, Cinsiyet Çalışmaları Uzmanı Lizette Soria, BM Enformasyon Merkezi Direktörü Miklos Gaspar ve Yapay Zekâ Yazarı Şule Güner yer almış ve yapay zekânın kadınların yaşam kalitesine sunduğu fırsatlar tartışılmıştır.
Etkinlikteki bir diğer panel ise “Demokratik Savunuculuk ve Hak Temelli Aktivizm” olarak düzenlenmiş, KADEM Medya ve Basın Kurulu Üyesi Meryem İlayda Atlas moderatörlüğünde, UNESCO ile bağlantılı Girişimci Ana Prica, Higer Dijital İş İnsanı Dr. Jess Evans ve Yapay Zekâ ve Dijital Politika Merkezi Başkanı Merve Hickok gibi önemli isimler yer almıştır. Bu panelde kadınların yapay zekâ üretimindeki rolü ve eşit katılım sağlanması için gerekli politikalar üzerinde durulmuştur.
Yapay zekânın adalet, açıklık ve hesap verebilirlik açısından ele alındığı “Yapay Zekâ Üzerine Etik Tartışmalar ve Politik Düzenlemeler” paneli KADEM Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nursem Keskin Aksay moderatörlüğünde gerçekleşmiştir. Konuşmacılar arasında Griffith Üniversitesi’nden Dr. David Tuffley, Yapay Zekâ Etiğinde Kadınlar Derneği’nden Mia Shah ve AI Minds Academy’nin Kurucu ve Direktörü Dr. Nour Naim bulunmuştur.
KADEM 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, “İlham Veren Kadınlar” başlıklı oturum ile devam etmiştir. Doç. Dr. Nagihan Haliloğlu’nun