Cezayirli ikizler Rinad ve Rinas, 5 Nisan 2023 tarihinde birbirine yapışık olarak, yüzleri ve kalpleri bir arada dünyaya geldi. Bu ikizler, 200 binde bir görülme sıklığına sahip olan nadir bir rahatsızlık durumuyla doğmuştu. Doğduklarında kalpleri tek bir kesede atıyordu. İkizlerin ayrılabilmesi için her biri 8 kiloya ulaşmak zorundaydı. Cezayir’den Türkiye’ye gelen bu yapışık ikizler için 20 kişilik bir doktor ekibi oluşturuldu. İkiz bebekler Türkiye’ye getirilmeden önce, doktorlar tarafından görüntüleri, resimleri ve yapılan tetkikler incelendi. Çalışmalar sonucunda, doktorlar ameliyat için gereken koşulların sağlandığını belirledikten sonra Rinad ve Rinas, İstanbul’daki bir hastaneye getirildi.
İkizlerin Türkiye’ye gelişlerinin ardından ameliyat için yaklaşık 2 ay süren bir hazırlık süreci geçirildi. Yapışık ikizlerin ilk ameliyatı 21 Ağustos’ta, ikinci ameliyatı ise 5 Ekim’de gerçekleştirildi. Toplamda 9 saat süren bu iki ayrı operasyon neticesinde, Rinad ve Rinas birbirlerinden başarılı bir şekilde ayrıldı. Ameliyatın ardından sağlığına kavuşan ikizlerin ailesi, operasyonu gerçekleştiren doktorlara derin minnetlerini sundu.
Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Ersin Erek, gerçekleştirilen operasyonla ilgili detayları paylaştı. Erek, “Yapışık ikizler, tedavileri tamamlandığında nadir bir durumdur. Dünyada bu tür vakalar oldukça az görülmektedir; 200 bin doğumda bire rastlanmaktadır. Bu bebeklerin yaklaşık yarısı anne karnında yaşamını yitirirken, doğan bebeklerin önemli bir kısmı da ilk 24 saat içinde hayata gözlerini yumuyor” dedi. Erek, “Ayırma ameliyatına kadar ulaşmayı başaran ikiz sayısı oldukça azdır. Gerçekleştirdiğimiz ameliyat dünya genelinde sadece 101 kez yapılmış ve bu işin hayati risk taşıdığı biliniyordu” şeklinde konuştu. Erek, ameliyat öncesindeki değerlendirmelerin Cezayir’den, ikizler gelmeden önce, görüntüler ve tetkikler üzerinden yapıldığını belirtti.
Estetik ve Plastik Cerrahı Doç. Dr. Erdem Güven, operasyon öncesinde geniş bir konsey tarafından ameliyatın planlandığını ifade ederek, “Yapışık ikizler, doğumsal anomali olarak adlandırdığımız, nadir görülen bir rahatsızlık. Tek yumurta ikizleri, anne karnında tam olarak ayrılmadıkları için bazı organları birbirine yapışık olmaktadır. Bizim ameliyat ettiğimiz ikizler, göğüs kafesinden birbirine bağlıydı ve iki kalp tek bir kesede yer alıyordu” dedi. Güven, birincil amaçlarının her iki bebek için sağlıklı bir şekilde ayırma işlemini gerçekleştirmek olduğunu söyledi.
Operasyon, toplamda 20 kişilik bir ekiple gerçekleştirilmiştir. Bu ekip, çeşitli tıp branşlarından uzmanları içermektedir. Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mehmet Bilhan Hayırlıoğlu ise, Cezayir’den gelen hastaların başarılı bir şekilde operasyonla ayrıldığını belirterek, “Anestezi ekibi olarak her iki hastamıza da eşzamanlı olarak anestezi uyguladık. Yoğun bakım süreci sonrası, her iki bebek de sağlıklı bir şekilde taburcu olacaklar” dedi. Ekiplerin her branşından doktorların çalışmalara katıldığını vurgulayan Güven, ilk seansın 3.5 ile 4 saat sürdüğünü, ikinci seansın ise 4 ile 4.5 saat arasında tamamlandığını ifade etti.
Rinad ve Rinas’ın aileleri Amal ve Said Belkacem, bu operasyon sürecinin sonunda büyük bir mutluluk yaşadıklarını ifade ederek, “Sanki yeniden doğum yapmış gibi hissediyoruz. Allah’a çok şükür, anlatılacak bir duygu değil, çok sevinçliyiz” dediler. Bu başarı hikayesi, biri sağlık alanında eşine az rastlanır bir durum için yapılan mücadelenin göstergesi oldu ve