Bahadır Yenişehirlioğlu, Denizli Milletvekili Cahit Özkan, İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım ve Kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk imza sahipleri tarafından Meclis’te basın toplantısı düzenlendi. Teklifin TBMM Başkanlığına sunulduğu açıklandı ve 2002’den beri reform iradesini sürdürdüklerini belirtildi. Cumhurbaşkanı tarafından 30 Mayıs 2019’da açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde “güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemi” vurgusu yapıldı. İnsan Hakları Eylem Planı’nın 2 Mart 2021’de açıklanmasıyla “özgür birey, güçlü toplum ve daha demokratik bir Türkiye” vizyonu öne çıktı. Abdullah Güler, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde önemli reformların gerçekleştirildiğini ve ilk yargı paketinde ifade özgürlüğünün güçlendirildiğini, hak arama yollarının genişletildiğini, yeni usullerin getirildiğini bildirdi.
İnsan Hakları Eylem Planı’nda belirtilen amaçlar doğrultusunda faaliyetler yapıldığını ve birçok reformun hayata geçirildiğini açıkladı. 9. Yargı Paketi, 20 farklı kanunda değişiklik öngören 38 maddeden oluşuyor. Evlenen kadının soyadı konusunda düzenlemeler getirilerek aile bütünlüğü korunacak. Anaya, baba ile çocuk arasındaki soybağının reddi için dava açma hakkı teklifin içinde yer alıyor. Evlat edinenlerin adlarının, ana ve baba adı olarak yazılabilmesine imkan tanınıyor. Ayrıca uzlaşma görüşmeleri sırasında tespit edilemeyen zararlara ilişkin tazminat davası açılabilmesine imkan sağlanacak.
Arabuluculuk görüşmelerinin ilk toplantısına katılmayan tarafın yargılama giderlerinden sorumlu tutulması ve vekalet ücretine ilişkin düzenlemeler yapılacak. Bazı illerde birden fazla baro olan durumlarda, her 5 bin nüfusa göre barolara yeni imkanlar getirilecek. Bölge İdare Mahkemeleri tarafından verilen kararlara temyiz imkanı getirilecek. Şikayete bağlı hakaret suçu için azami şikayet süresi yeniden belirlenecek.
Güler, toplumun hassasiyet duyduğu alanlara yönelik kasıtlı paylaşımlarla ilgili düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirterek, suç işleyen kişilere etkin mücadeleye vurgu yaptı. Bölgedeki art niyetli paylaşımlarla ilgili düzenlemelerin önemine değindi ve vatandaşların korunmasının önemli olduğunu belirtti. Arabuluculuğun etkinliğini artırmak için düzenlemeler yapılacak ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçular sınavsız olarak arabulucu olabilecek.
Güler, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavları’ndaki soru sayısının artırılacağını ve sadece hukuk fakültesi mezunlarının uzlaştırmacı olabileceğini dile getirdi. İcra ve İflas Kanunu’ndaki elektronik açık artırmalarla ilgili düzenlemeler yapılacak ve sahipsiz hayvanlarla ilgili teklif metni üzerinde çalışmalar sürdürülüyor. Meclis çalışmalarının temmuzun üçüncü haftası gibi tamamlanması hedefleniyor.