“`html
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından, Demokrasi ve Progress (DEM) Partisi İmralı Adası’nı ziyaret etti. Bu ziyaret sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) partilerle istişare görüşmeleri de hız kazandı.
Türkiye’nin siyasi gündeminde yer alan bu yeni süreç, “yeni paradigma” olarak niteleniyor. Bu konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sözcü TV Ana Haber Sunucusu Fatih Portakal, sürecin gidişatı ve taraflar arasındaki muhtemel pazarlıkları ele aldı.
Fatih Portakal, yeni çözüm sürecinin nasıl şekilleneceği ve taraflar arasında bir pazarlığın yapılıp yapılmayacağı konusunu yorumlarken, Bahçeli’nin “Çözüm yok, süreç de yok. Destek vereceksen gönüllü vereceksin” ifadesinin inandırıcı olmadığını ifade etti. Bu tür açıklamaların, içtenlikten uzak olduğunu vurguladı.
Portakal, “Ortada bir pazarlık olacağı çok açık” diyerek, sürecin başlangıcında çetin bir müzakere sürecinin başlayacağını ve müzakerelerde ortaya çıkacak konulara vurgu yaptı. Aşağıda, Portakal’ın sözlerine dair önemli noktalar yer almakta:
- Zira, pazarlık konularının yavaş yavaş netleştiğini görmekteyiz. Çetin müzakereler başlayacak.
- Bütün ziyaretlerin tamamlanmasının ardından heyet olarak kapsamlı bir açıklama yapılacağını belirtti. Şu an için soru-cevap kısmında bulunmadıklarını, durumu daha iyi anlamayı umduklarını ifade etti.
- Pazarlığın olmaması mümkün değil. “Karşılıksız destek verme zamanı” gibi söylemler yersizdir. Gönüllü destek isteği, aynı zamanda tehdit anlamına gelebilir.
- “Silahları ya gömecek ya da silah tutanlar gömülecek” gibi ifadelerin de gerçek bir durumu yansıtmadığını, asıl önemli olanın ciddi bir pazarlık süreci olduğunu ifade etti.
- İktidarın bu süreci yönetirken ilerleme kaydedemeyebileceğini düşündüğünü ve bu olasılığın yüksek olduğunu vurguladı. Başından beri yanlış bir perspektifle hareket edildiğinin altını çizdi.
- DEM Partisi taraftan ise küçük kazanımların yeterli görüldüğüne dikkat çekti; “Bütün talepleri karşılayamayız ama kazanacağımız her şey değerlidir” söyleminde haklı olabileceklerini belirtti.
- İlerleyen günlerde genel af, siyasi af ve Abdullah Öcalan’ın ev hapsine alınması gibi konuların gündeme gelebileceğini öngördü. Ancak sürecin sağlam bir zemine oturmadığı ve şeffaf olmadığı için çok ilerleme beklenemeyeceğini ifade etti. Eğer bir adım atılacaksa, bunun dürüst ve açık bir şekilde TBMM kontrolünde yürütülmesi gerektiğini söyledi.
- Ahmet Türk’ün İsmail Saymaz’a yaptığı açıklamalarla da bu sürecin önemine değindi. Türk, Ortadoğu’da 50 milyonluk Kürt nüfusunun Türkiye’ye dönük yüzleri olduğunu ve bu durumun kalıcı hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda bu süreçte Ahmet Türk’ün aktif rol alabileceği ve İmralı görüşmelerine siyasi partilerin temsilcilerinin katılması gerektiği konuşuluyor.
“`