Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne dair önemli bilgiler paylaştı. Tunç, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu kanun teklifinin Türkiye’ye ve milletine hayırlı olmasını dileyerek, özelliğini vurguladı. Kanun teklifi, hukuki işlem güvenliğinin sağlanmasında ve hukuki uyuşmazlıkların önlenmesinde noterlerin etkinliğini artırmayı hedefliyor. Ayrıca, kişisel verilerin daha etkin korunmasına yardımcı olmayı, çocukların haklarını gözetmeyi ve savunma hakkını güçlendirmeyi amaçlayan düzenlemeler içerdiğini belirtti.
“Etki ajanlığı” maddesinin yasadan çıkarılmasıyla Meclis’ten geçti: Yargıya ilişkin düzenlemelerin yer aldığı noterlik kanun teklifi yasalaştı; işte yeni düzenlemeler.
Bakan Tunç, düzenlemelerin detaylarına ilişkin olarak şu bilgileri sundu:
- Noterlerin tatil günleri ve çalışma saatlerine dair usul ve esaslar belirlenmiştir.
- Noterlik hizmetlerinin daha etkin ve sağlıklı verilmesi amacıyla, araç sicil ve tescil sistemi veri tabanında bulunan bilgilerin özel hukuk tüzel kişileri ile sharing edilmesi karşılığında belirli bir miktar ücret alınmasına olanak sağlanmıştır.
- Her yıl Ocak ayının başından itibaren geçerli olacak şekilde noterlik ücret tarifesinin oluşturulması sağlanmıştır.
- Noterliklerde yapılan işlemler için ödemelerin kredi kartı gibi araçlarla yapılabilmesine imkan tanınmıştır.
- Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olanların, aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilmeleri için imkân sunulmuştur.
- Boşanma davasının reddine dair kararın kesinleşmesinin ardından ortak hayatın yeniden kurulamadığı durumlarda, eşlerden birinin talebi üzerine boşanmaya karar verilebileceği hükmü değişmiştir; böylelikle üç yıllık süre bir yıla indirilmiştir.
- Mahkeme kararı ile adın değiştirilmesi durumunda yapılacak ilanın kapsamı, içerikleri ve şekli ile ilgili detaylı düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.
- Yargılama aşamasında suçun niteliğinin değişmesi durumunda, ek savunma hakkını kullanabilmesi için sanığa da bildirim yapılması sağlanmıştır; bu durum savunma hakkının daha da güçlenmesine katkıda bulunacaktır.
- Bölge adliye mahkemelerinde görev yapan Cumhuriyet başsavcıvekilinin, birinci sınıf hakim ve savcılar arasından Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenmesi hüküm altına alınmıştır.
- Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların örgün öğretim de dahil olmak üzere eğitim haklarının kapsamı genişletilmiştir; bu doğrultuda suçluların ıslahı ve topluma kazandırılması amaçlanmaktadır.
- Suç mağduru çocukların yargısal süreçlerden daha az etkilenmesini sağlamak amacıyla, çocuk izleme merkezlerinin devlet üniversiteleri tarafından da kurulabilmesine olanak tanınmıştır.
Bu önemli düzenlemeler, Türkiye’nin hukuk sisteminin geliştirilmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bakan Yılmaz Tunç, söz konusu düzenlemelerin yargı sistemine katkı sağlayacağını ve toplumun ihtiyaçlarını karşılayacağını ifade etti.