Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) kodlarına göre maden işletmelerine ilişkin raporlama zorunluluğu yalnızca “IV. Grup” maden işletme ruhsatları için geçerli olacak şekilde düzenlenmiştir. 28 Şubat 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan bu düzenleme ile diğer maden gruplarındaki işletmeler raporlama zorunluluğundan muaf tutulmuştur. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan maden arama faaliyetleri sonucunda elde edilen madenler için UMREK koduna göre rapor hazırlama şartı kaldırılmış ve MTA tarafından hazırlanan raporlar buluculuk hakkını kazandıracaktır.
İçme-kullanma suyu sağlanan alanlar ile denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin bazı alanlarında imar planı yapılmadan yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecektir. Bu alanlarda hidrolik kaynaklara dayalı önlisans veya üretim lisansı sahibi olan tüzel kişiler birden fazla kaynağa dayalı üretim tesisleri kurabileceklerdir. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü veya sulama birlikleri, tarımsal sulama tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla bu alanlarda lisanssız elektrik üretim tesisleri kurabilecektir.
Doğal Gaz Piyasası Kanunu’nda yapılan düzenleme ile Türkiye’nin doğal gazda ticaret merkezi olma hedefleri doğrultusunda yerli ve ithal edilen doğal gazın sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilmesi amaçlanmaktadır. Yüzen LNG tesislerinin işletilmesi ve yer değişikliği uygulamaları için belirlenecek kurallar Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlenecektir. Sıvılaştırma tesislerinin işletilmesi ve yönetilmesi için kurallar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenecektir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi ve enerji verimliliği projelerinin teşvik edilmesi için çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Projelere yapılacak destekler, bakanlık tarafından belirlenen kriterlere göre verilecek olup belirli kapsamda hibe veya faiz desteği şeklinde verilecektir. Projelerin teknik ve ekonomik yeterliliğinin değerlendirilmesi aşamasında Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslar uygulanacaktır.
Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, elektirik hizmetlerinin kesintisiz sağlanması için geçici süreli elektrik enerjisi talepleri belirli usul ve esaslar çerçevesinde karşılanabilecektir. Ayrıca, nükleer madde taşıyan kişilerin sorumlulukları ve taşıyıcılar arasındaki ilişki de düzenlenmiş ve taşıyıcıya işletene devir hakkı tanınmıştır. Geçmişte alınmış olan üretim lisanslarının sonlandırılması veya tadil edilmesi için başvurular kabul edilecek ve belirli süreçlerle ilgili düzenlemelerin yapılması sağlanacaktır.