1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Yerli Enerjide Yeni Hedefler ve Bütçe Açıklamaları

Yerli Enerjide Yeni Hedefler ve Bütçe Açıklamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“`html

Enerji Politikaları ve Yatırımları Üzerine Bakan Bayraktar’ın Açıklamaları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bakanlığının bütçe görüşmelerinde küresel enerji fiyatlarının yüksek seyrettiğine dikkat çekerek, “Tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarında 2023 yılında 328 milyar TL, 2024 yılının on aylık döneminde ise 275 milyar TL devletimiz tarafından karşılanmıştır. Halihazırda meskenlerde kullanılan elektriğe düşük kademede yüzde 60, yüksek kademede ise yüzde 40; doğal gaza ise yüzde 63 destek uygulanmaktadır” şeklinde ifadelerde bulundu. Ayrıca, yenilenebilir enerji yatırımlarının izin süreçlerinin kısaltılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, bakanlıklarıyla birlikte 48 ayı bulan uzun izin süreçlerini 24 ayın altına düşürecek bir model üzerinde çalıştıklarını belirtti.

2024 yılında, Şırnak, Hakkâri ve Van başta olmak üzere toplam 84 sondajın tamamlandığını ve bu sayede 66 milyon varillik yeni rezerv keşfedildiğini duyurdu. Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde dört nükleer reaktörün inşasının yanı sıra Sinop ve Trakya‘da nükleer güç santrali çalışmalarının devam ettiğini de açıkladı.

Bütçe Görüşmeleri ve Denetimler

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçe görüşmeleri AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında başladı. Bayraktar, madencilik sektörünü daha güvenli ve sürdürülebilir hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti. 2023 yılında 8 bin 828, 2024 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla 7 bin 833 saha denetimi yapıldığını ifade etti.

Bazı denetim süreçlerinde kullanılagelen radar, sonar, drone gibi teknolojilerle sürecin daha etkin hale getirildiği belirtilmektedir. Bayraktar, Erzincan’ın İliç ilçesinde gerçekleşen toprak kaymasında 9 işçinin hayatını kaybetmesine de değinerek, “Olayın hemen ardından İliç’teydik. Devletimiz tüm imkânlarıyla seferber oldu” dedi.

Madencilik ve Enerji Üretimi

“Madenciliği çevre ile uyumlu yürüterek, faaliyetlerin sonlandığı alanları doğaya yeniden kazandırıyoruz” diyen Bayraktar, rehabilitasyon çalışmalarının 45 ilde, toplam 9 bin hektar alanı kapsadığı bilgisini verdi. Türkiye’deki yeraltı kaynaklarının çıkarılması amacıyla MTA’nın, 2002 yılına kadar yılda ortalama 55 bin metre sondaj yaptığını ancak son 10 yıl içerisinde bu rakamın 670 bin metreye kadar yükseldiğini belirtmiştir.

Madencilik sektörünün bugünkü fiyatlarla, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içindeki hacminin 65 milyar TL olduğunu ifade eden bakan, 2023 yılında 270 milyar TL’ye ulaştıklarını kaydetti. Bor madeninde dünya rezervinin yüzde 73’üne sahip olunduğunu ve bu alanda küresel pazarın yüzde 60’ını aldıklarını duyurdu.

Uluslararası Enerji İşbirlikleri

Bakan Bayraktar, “Nijer’de arama çalışmaları yürütüyoruz ve 2025 yılında üretime başlamayı planlıyoruz” dedi. Hammadde arz güvenliği konusuna atıfta bulunarak, pandemi sonrası yaşanan tedarik sorunlarının önemine değindi. Türkiye’nin enerji ithalat faturası ise geçen yıl 70 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Doğal gaz keşifleri ve üretimi konusuna da değinen Bayraktar, 2020 yılında Karadeniz’de tarihin en büyük naturel gaz keşfi gerçekleştirdiklerini, mevcut gaz üretiminin 7 milyon metreküpe çıkarıldığını ve bu sayede

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yerli Enerjide Yeni Hedefler ve Bütçe Açıklamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin