1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yeşil Pasaport Talepleri Yükseliyor: Hangi Meslek Gruplarına Verilecek?

Yeşil Pasaport Talepleri Yükseliyor: Hangi Meslek Gruplarına Verilecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda Türk vatandaşları arasında popüler hale gelen yeşil pasaport, sahibine vizesiz seyahat imkanı sunması nedeniyle tercih edilmektedir. T.B.M.M’de verilen kanun teklifi sayısı 19’a yükselmiştir.

Kanun teklifleri arasında yer alan meslek grupları arasında eczacılar, gazeteciler, TIR şoförleri, belde belediye başkanları, serbest muhasebeciler, hakim-savcılar, engelli memurlar, bekçiler, muhtarlar, gardiyanlar, doktorlar, tiyatro sanatçıları, öğretim üyeleri ve sendika yöneticileri bulunmaktadır.

Tekliflerin kabul edilmesi halinde yaklaşık 800 bin kişi eş ve çocuklarıyla birlikte yeşil pasaport sahibi olabilecektir. Şu an Türkiye’de 1 milyon 200 bin kişide yeşil pasaport bulunmaktadır.

Yeşil pasaport, genel olarak kamu görevlileri ve eski bürokratlara verilen bir pasaport türüdür. Hususi pasaport alabilmek için belirli prosedürler bulunmaktadır.

Yeşil pasaport sahibi olabilecek kişiler arasında eski milletvekilleri, bakanlar, devlet memurları, kamu görevlileri, belediye başkanları ve belirli kurul üyeleri yer almaktadır. Ayrıca, pasaport alabilecek durumda olan kişilerin eşleri ve çocukları da aynı hakka sahip olabilir.

Ergin olmayan veya iş sahibi olmayan çocuklara 25 yaşına kadar ve özürlü durumlarında da yeşil pasaport verilebilir. Ayrıca, hak sahibi ebeveynin vefatı durumunda yetim aylığı alan çocuklara da hususi pasaport verilebilir.

Türkiye’de umuma mahsus, hususi, hizmet, diplomatik ve geçici olmak üzere beş çeşit pasaport bulunmaktadır. Yeşil pasaport, hususi bir pasaport türüdür ve belirli kişilere verilmektedir. Bu pasaportun sahiplerine vizesiz seyahat imkanı sunulmaktadır.

Sonuç olarak, yeşil pasaport talebi her geçen gün artmakta ve T.B.M.M’de bu konuda geliştirilen kanun teklifleri çeşitli meslek gruplarını kapsamaktadır. Kabul edilmesi halinde, binlerce kişi ve aileleri vizesiz seyahat imkanından yararlanabilecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yeşil Pasaport Talepleri Yükseliyor: Hangi Meslek Gruplarına Verilecek?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin