İSTANBUL (İGFA) – Kurumların temel önceliklerinden biri olan yeteneklerin elde tutulması ve yeni yeteneklerin kazanılması konusundaki çalışmalar, değişen çalışan beklentileriyle birlikte önem kazanmaktadır. Bu kapsamda düzenlenen ‘Yetenekleri Elde Tutmak Nasıl Mümkün’ adlı webinarda, PERYÖN Danışma Kurulu Üyesi ve 100s Club Kurucu Ortağı Burcu Erol moderatörlük yaptı.
Etkinlik, Pluxee Türkiye sponsorluğunda gerçekleştirildi. Webinarın katılımcıları arasında Garanti BBVA Yetenek ve Kültür’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tuba Köseoğlu Okçu ile MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın yer aldı. Bu iki uzman, özellikle yetenek yönetimi konusundaki görüşlerini ve deneyimlerini paylaştılar.
‘Hibrit çalışma düzeni finansal sonuçları ve verimliliği olumlu etkiliyor’
Tuba Köseoğlu Okçu, Garanti BBVA’nın uyguladığı hibrit çalışma modelini anlatarak, çalışanların yüzde 60 oranında uzaktan, yüzde 40 oranında ise ofis ortamında çalıştıklarını belirtti. Bu düzenin finansal sonuçlar ve verimlilik açısından olumlu yansımaları olduğunu söyledi ve şunları ekledi: “Üçer aylık dönemlerde çalışanlarımız, uzaktan veya ofisten hangi gün ve saatte çalışacaklarına kendileri karar veriyor. Ofiste çalışma saatlerini esnek bir şekilde seçebiliyorlar. Hibrit çalışma biçimi artık yetenekler için vazgeçilmez bir unsur haline geldi. Şirket mülakatlarında bu konu hakkında soru sormayan aday kalmadı. Bunun yanı sıra, sürekli değişim gerektiren günümüzde yetkinliklerin geliştirilmesi adına eğitim ve esenlik programlarımızla çalışanlarımızı destekliyoruz.
Okçu, “Çalışanlarımızın görünmek ve takdir edilmek istemesi, iş yerinde olumlu bir atmosfer yaratıyor” dedi. Takdir mekanizması olarak tanımladığı uygulamalar arasında Spot Ödülleri gibi, değer odaklı ve çeşitli kategorileri kapsayan bir ödüllendirme sisteminin bulunduğunu belirtti. “Eğlenceli bir çalışma ortamı yaratmak için çeşitli uygulamalar yürütüyoruz” diyen Okçu, yetenek yönetimi stratejilerinin zaman alıcı ve sürekli gelişen bir süreç olduğunu dile getirdi. Bu süreçte, çalışanların ihtiyaçlarını dinleyerek hareket ettiklerini vurguladı.
MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın ise, Gallup’un araştırmalarına atıfta bulunarak, dünya genelinde çalışan bağlılığının yalnızca yüzde 23 seviyesinde olduğunu belirtti. Bu oranın Türkiye için daha da düşük olduğuna dikkat çekerek, ” Türkiye’de çalışan bağlılığı maalesef yüzde 11 seviyelerinde kalıyor” dedi. Çalışan memnuniyetinin sağlanmasının zorlukları bu verilerle ortaya konurken, Yalçın, ücretin işten ayrılma kararındaki etkisinin büyük olduğunu, ancak tek başına belirleyici bir unsur olmadığını ifade etti.
Özellikle kilit konumda yer alan çalışanların, piyasa koşullarındaki maaş seviyelerinin altında kalmaması adına düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizen Yalçın, etkin bir performans ve prim sisteminin geliştirilmesinin çalışan bağlılığını artırabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, son iki yıl içerisindeki enflasyonun etkisiyle ücretin daha fazla önem kazandığına, bu nedenle geçtiğimiz yıl birçok çalışanın iş değiştirdiğine de değindi. Yalçın, 2024 yılının Ocak ayı itibarıyla yeniden iş değiştirme hareketliliği yaşanabileceğini öngördü.