Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, İstanbul’da üniversiteye gitmeye hak kazanan öğrenciler, yurt veya ev bulma telaşına düştü. İstanbul’un farklı ilçelerinde barınma maliyetleri değişiklik gösterirken, bazı öğrenciler tercihlerini devlet ya da özel yurtlardan yana kullanırken bazıları ise kiralık ev arayışına girişti. Şehrin merkezi konumundaki ilçeler ile üniversite kampüslerine yakın semtlerdeki kiralar genellikle 25-30 bin lira arasında seyrediyor. Yurtlardaki fiyatlar, kiralarla kıyaslandığında daha uygun olabilir ancak 2023 yılına göre özel yurtlardaki fiyat artışları dikkat çekiyor.
2023-2024 eğitim-öğretim yılında, İstanbul’daki özel yurtlardaki ücretler 8 bin 500 lira ile 17 bin lira arasında değişkenlik gösterirken, bu rakamlarda 2024-2025 yılında yüzde 50 civarında bir artış yaşanmıştır. Özel yurtlarda tek kişilik odalardan 6 kişilik odalara kadar farklı seçenekler bulunurken, ilçelere göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. Örneğin, Şişli’deki özel yurtlarda aylık ücretler 12 bin ila 27 bin lira arasında değişirken, Bakırköy’de bu aralık 22 bin ila 24 bin lira, Zeytinburnu’nda 8 bin ila 36 bin lira ve Üsküdar’da 12 bin 500 ila 27 bin lira arasındadır. Avcılar’da ise, aylık 7 bin 500 ila 13 bin 500 lira arasında özel yurt bulmak mümkündür. Devlet yurtlarının fiyatlarının ise 345 ila 570 lira arasında olduğu bildirilmektedir.
İstanbul’daki öğrenci yurtlarından biri olan Şişli’deki bir yurtun Genel Müdürü Ferhat Bay, yurt fiyatlarının oda tipi ve konseptine göre değişiklik gösterdiğini belirtmiştir. Bu yurttaki fiyatlar tek kişilik odalarda 21 bin ila 23 bin lira, 2 kişilik odalarda 18 bin lira, 3 kişilik odalarda 16 bin lira ve 4 kişilik odalarda 13-14 bin lira arasında seyretmektedir. Bay, öğrencilerin genelde fiyat bilgisi alarak araştırma yaptıklarını ve yurtların doluluk oranlarının öğrenci taleplerine bağlı olarak değiştiğini ifade etmiştir.
Özel yurtlara alternatif olarak kiralık ev arayışında olan bir öğrenci olan Rüya Bıçakçı, yurt seçiminde güvenlik ve ekonomi faktörlerini göz önünde bulundurduğunu belirtmiştir. Ev kiralamanın maliyetli olduğunu ve yurdun bu anlamda daha avantajlı olduğunu dile getirmiştir. Benzer şekilde, yurtta kalan Dicle Baba da ev kira bedellerinin yüksek olması nedeniyle üniversite yurdunu tercih ettiğini ifade etmiştir.
Kiralık evlerde uygun fiyat arayışında olan öğrencilerden Baran Özcan, özel yurt fiyatlarının yüksek olduğunu ve bu nedenle devlet yurtlarını tercih etmek zorunda kaldıklarını söylemiştir. Mansur Pak ise, uygun fiyatlı bir ev bulduğu için yurt tercih etmediğini ve Beşiktaş’ta 11 bin lira kira ödediğini dile getirmiştir.
İstanbul’da özel yurt fiyatlarının yıllık 100 bin ila 300 bin lira arasında değiştiği; öğrencilerin en yoğun olarak Beşiktaş, Şişli, Fatih ve Kadıköy gibi ilçeleri tercih ettikleri belirtilmektedir. Kiralık ev fiyatlarının ilçeden ilçeye değişkenlik gösterdiği ve en uygun fiyatların Avcılar gibi ilçelerde bulunduğu ifade edilmektedir. Açıklamalarda, özel yurtların geçen yılki doluluk oranlarının yüzde 60-65 civarında kaldığı ve fiyat artışlarının bu durum göz önünde bulundurularak yapıldığı da belirtilmektedir.