1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yüksek enflasyonla birlikte piyasada dengeler değişiyor: 100 TL Bozuk Para Oldu, 200 TL’nin Ağırlığı Artıyor

Yüksek enflasyonla birlikte piyasada dengeler değişiyor: 100 TL Bozuk Para Oldu, 200 TL’nin Ağırlığı Artıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son verilere göre, Merkez Bankası’nın verilerine göre, yüksek enflasyon ortamında piyasadaki en büyük banknot olan 200 TL’nin ağırlığı giderek artıyor. Şu anda dolaşımdaki her iki banknottan biri 200 TL iken, 100 TL’nin kullanım oranı hızla düşüyor. Ekonomi yönetimi ise artan taleplere rağmen yeni yüksek değerli banknot basımına henüz sıcak bakmıyor. 200 TL banknot, 2009 yılında dolaşıma girdiğinde dolar karşılığı 132 dolara denk gelirken, bugün değeri yalnızca 5,8 dolara kadar gerilemiş durumda. Döviz kuru artışları ve yüksek enflasyon, piyasadan daha yüksek değere sahip banknot taleplerini yükseltse de Merkez Bankası henüz bu talebe yanıt vermiş değil. Bankacılık sektörü, özellikle konut gibi yüksek miktarlı işlemlerde 200 TL’lik banknotların bile yetersiz kaldığını ifade ediyor.

Piyasada dolaşımdaki banknotların dağılımına bakıldığında, son verilere göre, en küçük banknot olan 100 TL’nin emisyon içindeki payı yüzde 19,1’e geriledi. Diğer banknotlar da değer kaybediyor. 50 TL %6,9, 20 TL %4,7 ve 10 TL ise %10,5 paya sahip. Ayrıca, yüksek enflasyon madeni paraları da etkiledi. Bu yıl, darphane tedavüle 25 kuruş çıkarmadı ve piyasaya sürülen 674 milyon adet bozuk paranın yüzde 18’i 5 TL, yüzde 63,7’si ise 1 TL’den oluştu.

Görüldüğü üzere, piyasada 100 TL’nin kullanım oranı düşerken, 200 TL’nin ağırlığı giderek artıyor. Diğer banknotların da değer kaybettiği ve madeni paraların da etkilendiği belirtiliyor. Ekonomi yönetiminin, taleplere rağmen yeni yüksek değerli banknot basımına henüz sıcak bakmaması, piyasadaki durumu daha da karmaşık hale getiriyor. Bankacılık sektörünün, yüksek miktarlı işlemlerde dahi 200 TL’lik banknotların yetersiz kaldığını ifade etmesi, bu durumun önemini ortaya koyuyor.

Sonuç olarak, piyasada 100 TL’nin yerini 200 TL’nin aldığı ve diğer banknotların da değer kaybettiği bir dönem yaşanıyor. Merkez Bankası’nın bu duruma nasıl bir çözüm getireceği ve ekonomi yönetiminin yeni banknot basımı konusundaki tutumu, önümüzdeki dönemde piyasada nasıl bir gelişime yol açacak merak konusu olmaya devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yüksek enflasyonla birlikte piyasada dengeler değişiyor: 100 TL Bozuk Para Oldu, 200 TL’nin Ağırlığı Artıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin