Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, yüksek tüketimli mesken aboneleri için elektrikte sübvansiyonlu fiyatın kaldırılması için çalışma yürüttüklerini ve bu abonelerin şubat ayından sonra gerçek fiyattan elektrik alacaklarını ifade etti. Bayraktar, zamla ilgili herhangi bir planlarının olmadığını belirtirken, Türkiye’de elektrik ve doğalgazda devlet desteğinin bulunduğunu vurguladı. Bu desteğin ihtiyaç sahibi vatandaşlara yansıması için yüksek tüketim gruplarının gerçek maliyetleri karşılaması gerektiğini söyledi.
AKP’nin meclis grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, EPDK’nın yeni düzenlemesiyle ayda 417 kilovatsaat tüketimi aşan abonelerin şubat ayından itibaren elektriği gerçek maliyetinden ödeyeceklerini açıkladı. Türkiye’de ortalama bir hane için aylık 414 lira elektrik faturası ödendiğini belirten Bayraktar, bu rakamın 200 kilovatsaatlik bir tüketim için geçerli olduğunu ifade etti. 1050 lira ve üzeri faturalara sahip abonelerin sübvansiyonlu fiyat desteğinden yararlanamayacağını söyledi.
Türkiye’de yaklaşık 40 milyon mesken abonesi olduğunu belirten Bayraktar, %3’ünü oluşturan yani 1,2 milyon abonenin yüksek tüketim grubuna girdiğini ve bu düzenlemeden etkileneceğini söyledi. Tarife değişikliğinin evi büyük, elektrikli eşya kullanan ya da elektrikli araç sahibi olan aboneleri kapsadığını belirtti. EPDK’nın konu hakkında henüz bir açıklama yapmadığını ancak sektör kaynaklarının yıllık tüketim için 5,000 kwh sınırı önerdiğini belirtti.
Sektör kaynaklarına göre, 5,000 kwh sınırını aşan abonelerin faturalarının yaklaşık olarak iki katına çıkacağı ifade edildi. Örneğin, 420 kwh aylık tüketimi olan bir abonenin faturası şu anda yaklaşık 1,000 lira iken, bu sınırın yükseltilmesi durumunda fatura 2,000 lira seviyesine çıkabileceği belirtildi. Bu durum abonelerin faturalarında %96-97’lik bir artışa neden olabileceği söylendi.