Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, gelecek akademik yılı hazırlıklarını SÖZCÜ’ye anlattı. 20 üniversitede ‘Yapay zeka bölümü’ açılacağını, dijitalleşmeye ağırlık verileceğini belirtti. Özvar, yeni bölümlerin yerleştirme kılavuzunda yer alacağını da ifade etti. Gelecekte meslek olarak sayılabilecek yapay zeka, dijitalleşme, büyük veri alanlarında 71 yeni program ve bölüm açılacağını duyurdu. Açılacak programlar 2024-2025 akademik yılında ÖSYM kılavuzunda yer alacak.
Yeni programlar arasında yapay zeka operatörlüğü, büyük veri analistliği, otonom sistemler teknikerliği gibi alanlar bulunmaktadır. Programların açılacağı üniversiteler öğrencilere farklı üniversitelerden ders alma imkanı da tanıyacak. Yeni programlar, istihdamı önceleyen bir vizyonun göstergesi olacak ve işlevini kaybeden programlar sistem dışına çekilecek.
Özellikle “Siber Güvenlik Mühendisliği” programıyla yükseköğretim sisteminde yeni bir açılım hedeflenmektedir. Üniversiteler, gençleri çağın ihtiyaçlarına uygun şekilde yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, Gazze’deki protestolar nedeniyle ilişiği kesilen batılı öğrenciler için Türk üniversitelerinin kapılarının açık olduğu belirtilmiştir.
Uluslararası öğrenci konusunda hedeflerini açıklayan Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye’nin uluslararası öğrenci çekme sıralamasında ABD, Birleşik Krallık, Avustralya gibi ülkelerin ardından geldiğini belirtmiştir. 190 ülkeden yaklaşık 350 bin uluslararası öğrencinin Türkiye’de eğitim gördüğünü ve ülkeye önemli ekonomik katkı sağladığını ifade etmiştir.
Özvar ayrıca, Türkiye’de yabancı düşmanlığına karşı olduklarını vurgulamıştır. Türkiye’nin çeşitliliği zenginlik olarak gördüğünü ve uluslararası öğrencilere kapılarının her zaman açık olduğunu belirtmiştir. Onların da ilgisini çektiği bir ülke olduklarını ve çeşitliliği yönetebilen bir medeniyetin parçası olduklarını ifade etmiştir.