1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yunanistan’da İşçiler Greve Gitti: Asgari Ücret Artışı Yetersiz Kaldı!

Yunanistan’da İşçiler Greve Gitti: Asgari Ücret Artışı Yetersiz Kaldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yunanistan’da işçiler, asgari ücret zamlarına rağmen hâlâ temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını dile getirerek, 24 saatlik bir greve gitti. Ülkenin önde gelen özel sektör sendikası GSEE’nin öncülük ettiği grev, pek çok sektörde çalışanın düşük ücret politikasını protesto etmesiyle gerçekleşti. GSEE’ye bağlı sendikalar Klafthmonos Meydanı’nda bir protesto mitingi düzenlerken, PAME sendikası da Syntagma Meydanı’nda ayrı bir miting gerçekleştirdi.
Ülkede taşımacılık sektörü çalışanları da greve katılarak gemi trafiğini durdurdu ve tren seferlerini askıya aldı. Otobüs ve taksi şoförlerinin de greve gitmesiyle Atina’da trafik yoğunluğu yaşandı, şehir merkezinde birçok yol tıkandı. Medya çalışanları da greve gitmeyi tercih etti ve bu durum haber sitelerini, TV kanallarını ve radyoları etkiledi. Basın sendikaları, işverenlerin toplu iş sözleşmelerini imzalamayı reddetmesi nedeniyle greve gittiklerini açıkladı.
Bu ay yapılan asgari ücret artışına rağmen, Yunan işçiler ücretlerinin artan gıda ve barınma maliyetlerini karşılamaya yetmediğini belirtiyor. GSEE sendikası, işçilerin asgari ücretle geçimlerini sağlayamadığını açıkladı. Başbakan Kyriakos Mitsotakis’in hükümetinin asgari ücret artışı ve ortalama ücret artışı sözü vermesine rağmen, işçilerin temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı gözlemleniyor.
Ülkede 2010-2018 yılları arasında yaşanan borç krizi sırasında IMF, Avrupa Merkez Bankası ve AB ile imzalanan kurtarma paketleri nedeniyle ücretler düşürülmüştü. Yunanistan, krizden çıkış sürecinde 13 yıl “çöp” kategorisinde kaldıktan sonra 2023’te “yeniden yatırım yapılabilir” ülke statüsüne kavuştu. Şu an ülkede ortalama aylık maaş 1175 Euro seviyesinde ve işsizlik oranı yüzde 10’un üzerinde seyrediyor. Avrupa Birliği’nde İspanya’nın ardından Yunanistan, işsizlik oranında ikinci sırada yer alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yunanistan’da İşçiler Greve Gitti: Asgari Ücret Artışı Yetersiz Kaldı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin