Adana’da yaşanan dolandırıcılık iddiasıyla 17 Temmuz 2023’te tutuklanan ve daha sonra açığa alınan eski Yüreğir Kaymakamı Mustafa Kılıç ile Ö.A. ve P.Y. hakkındaki soruşturma sonuçlandı. Mustafa Kılıç’ın 12 Eylül 2022’den 24 Ağustos 2023’e kadar Yüreğir Kaymakamı olarak görev yapması sırasında “kamu kurum ve kuruluşları ve benzeri tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçundan 160 yıla kadar hapis cezası talep edilirken, Ö.A. için 90 yıl ve P.Y. için 20 yıl hapis cezası talep edildi.
Soruşturma kapsamında toplanan bilgi ve belgeler, sanıkların suça konu eylemlerinde birlikte hareket ettiklerini gösterdi. İddianamede, Ö.A’nın kendisini müştekilere “Cumhurbaşkanı Yardımcısı danışmanı” olarak tanıttığı, P.Y’nin ise Mustafa Kılıç ile yakın ilişkisi olan bir aracı olduğu belirtildi.
Mustafa Kılıç’ın Yüreğir Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı adı altında gerçekleştirdiği dolandırıcılıklar da detaylı bir şekilde rapor edildi. Vakıf adına yapılan gıda ihalelerine dair gerçek olmayan belgelerle müştekilerden toplamda milyonlarca lira “teminat bedeli” adı altında para tahsil edildiği ortaya çıktı.
İddianamede, sanıkların toplamda 16 ayrı dolandırıcılık olayında adı geçtiği ve Mustafa Kılıç’ın bu olaylardan 72 milyon 875 bin 134 lira aldığı, ancak sadece bir kısmını iade ettiği belirtildi. Vakıf çalışanı E.E’nin ifadesine göre, Kılıç döneminde böyle büyük çaplı ihaleler gerçekleşmediğini söyledi.
Mali Suçları Araştırma Kurulu tarafından hazırlanan raporda, Mustafa Kılıç’ın banka hesaplarındaki şüpheli para trafiğine ilişkin detaylara yer verildi. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tevdi raporunda ise Kılıç’ın aldığı paraların bazı borçlarını kapatmak ve kripto para platformlarına göndermek için kullandığı belirtildi.
Son olarak, iddianamede sanıkların fikir ve eylem birliği içinde hareket ettikleri vurgulandı. Sanıkların yakın bir zamanda yargılanmaya başlanacakları belirtildi.