“`
BTÜ Konuşmaları’nda Zeynep Merdan
BURSA(İGFA) – Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Konuşmaları’nın 24. bölümünde Yazar Zeynep Merdan misafir olarak yer aldı. Bu programda, Zeynep Merdan, ünlü yazar George Orwell üzerinden kariyer ve kendilik meselelerini irdeleyerek, gerçek benliği bulma, hakiki arzu ve varoluş imkânları gibi önemli konulara değindi.
Program, 8 Kasım 2023 tarihinde Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da gerçekleştirildi. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Genel Sekreter Selim Uzun ve birçok akademisyen ile öğrenci katılım sağladı. Merdan, “Kariyer ve Kendilik Cesareti” başlıklı konuşmasında insanların kimliğini seçmesinin ve gerçek benliğini bulmasının önemine vurgu yaptı. Konuşmasında felsefe, psikoloji, sosyoloji ve edebiyat alanındaki ünlü isimlerin hayat hikâyelerinden ve benliğe bakış açılarından örnekler sundu.
Zeynep Merdan, benliği tanımlamanın farklı boyutları olduğunu ifade ederek, “Kimdir ben sorusunu sorarken bu konunun felsefi, sosyolojik, psikolojik ve edebi yönü vardır. Biz pek çok şeyi kendimiz seçmedik; cinsiyet, din, dil, ırk gibi özelliklerimiz sadece benliğimizin birer parçasıdır. İnsanların ideolojik görüşü ya da doğduğu yer ile tanımlanması yeterli değildir,” dedi.
Kimlik İnşası İçin Bir Bedel Ödenmeli
Merdan, benlik meselesinin kimlik tarafına değinerek, sosyal kimlik kuramlarından bahsetti. “Eğer bir kimlik inşa etmek istiyorsak, bu yolda bazı bedeller ödemeleri gerekebilir. Kendi olma hikâyemiz çoğu zaman meşakkatli bir süreçten geçmektedir,” diye belirtti. Merdan, “Ben kimim, dünyada neden varım, ne istiyorum?” sorularının cevaplarını bulmanın önemine vurgu yaptı.
Tasarlanmış Kimlikler ve Otantiklik
Zeynep Merdan, günümüzde insanların çoğunluğunun verilmiş kimliklerle yaşadığını ifade ederek, “Bu nedenle insanlar kendilerini nasıl tanımlamalı? Verilen özelliklerle mi yoksa kendi kazandıklarıyla mı? Sosyal medya ise tasarlanmış benlikleri artırıyor. Artık herkes belirli bir şablonu benimsemekte ve otantikliğini kaybetmektedir,” açıklamasında bulundu.
Konfordan Vazgeçmek Gerek
Merdan, insanların kendi olamamalarının en önemli nedeninin konforlu yaşamdan vazgeçmemek olduğunu vurgulayarak, “Kendimiz olmak için zorlu yolları tercih etmemiz gerekiyor. Fakat pek çok insan bu konforlu yolu seçmekte, kendisinde olan potansiyeli kaçırmaktadır,” diye belirtti. Kendi olabilmek için bedel ödemek gerektiğine dikkat çekti.
Hakiki Arzu ve Gerçekle Buluşma
Merdan, hayatta hakiki arzunun peşine düşmenin öneminden bahsederek, “Hakiki arzu, birkaç aydır değil, yıllarca süren bir tutku sürecidir. Başkalarının arzularını değil, kendi gerçeğimizi bulmalıyız. Hakiki arzusunu bulan insan en talihli insandır,” dedi.
Orwell’ın Kendi Olma Cesareti
George Orwell’ın komiserlik mesleğini bırakıp yazarlık yapma arzusunu seçtiğini örnek olarak veren Merdan, “Orwell’ı anmamızın sebebi, kendi olmaya cesaret göstermesidir. Eğer iz bırakmak istiyorsak, bize özgü bir kimlik bulma cesaretini