1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Zeytinyağı İhracatında Devrim: Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Kesintisi Kaldırıldı!

Zeytinyağı İhracatında Devrim: Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Kesintisi Kaldırıldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2022/2023 sezonunda dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında uygulanan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kesintisinin kaldırılmasına dair önemli bir karar alındı. Bu karar, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Ticaret Bakanlığı yetkililerine göre, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatıyla ilgili alınan kararlar, ürünün ihracatına yönelik dönemsel tedbirler kapsamında yer almaktadır.

Özellikle Avrupa’da yaşanan kuraklık sonucu zeytinyağı üretiminin dünya genelinde %20 azaldığı bir dönemde Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde %62’lik bir artış yaşandı. Bu durum, ambalajlı zeytinyağı ihracatına yönelik bir strateji oluşturulmasını gerektirdi. Bu bağlamda, kilogram başına yapılan 20 sent kesinti gibi uygulamalarla ambalajlı zeytinyağı ihracatı teşvik edilmeye çalışıldı.

2023/24 zeytinyağı sezonunda dünya genelinde ve Türkiye’de zeytinyağı piyasaları incelendiğinde, beklentilerin üzerinde bir rekoltenin beklenildiği görülmektedir. Bu artış trendinin 2024/25 sezonunda da devam etmesi öngörülmektedir. Bu durum, ihracatçıların muhafaza edilen ihraç pazarlarını koruyabilmesi ve yeni pazarlara entegre olabilmesi için daha rekabetçi olmalarını gerektirmektedir. Bu nedenle, kesintinin kaldırılması kararı alınmıştır.

Böylelikle, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında uygulanacak kesintinin kaldırılmasıyla ihracatçılar, sektördeki rekabetçi şartlara daha iyi adapte olabilecek ve ihracatlarını artırabileceklerdir. Bu karar, Türkiye’nin zeytinyağı sektöründe daha etkili bir konuma gelmesini ve uluslararası pazarda daha fazla söz sahibi olmasını sağlayacaktır. Bu adımın, sektördeki büyümeyi destekleyeceği ve Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında daha fazla katma değer yaratmasına yardımcı olacağı öngörülmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Zeytinyağı İhracatında Devrim: Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Kesintisi Kaldırıldı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin