1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Ziraat Mühendislerinden Korkutan Uyarı: “Meyvelerde Yanıklar Meydana Geliyor!”

Ziraat Mühendislerinden Korkutan Uyarı: “Meyvelerde Yanıklar Meydana Geliyor!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Çakıcı, geçen yıl temmuz ya da ağustos aylarında yaşanan ürün kayıplarının bu yıl haziran ayında kendini gösterdiğini belirtti. Meteorolojinin haziran ayı boyunca yüksek sıcaklık uyarısı yaptığını vurgulayan Çakıcı, tarımsal ürünlerin bu durumdan büyük ölçüde etkilendiğini dile getirdi. Özellikle sebze-meyve üretiminin en yoğun olduğu dönemde olduklarından bahseden Çakıcı, bitkilerin aşırı sıcaklıklardan dolayı strese girdiğini ve su kaybının arttığını söyledi. Bu durumun yapraklarda kurumalar şeklinde kendini gösterdiğini belirtti.

Çakıcı, sulama takviyesi yapılmayan bitkilerde erken çökme ve hasada gelme sorunları yaşandığını ifade etti. Meyvelerde verim sorunları olduğunu ve kalitesi düşen meyvelerin fiyatlarının da düştüğünü söyleyen Çakıcı, özellikle kirazın iklim değişikliğinden en çok etkilenen meyve olduğunu aktardı. Üzümün de sıcaklıktan etkilendiğini ve sebzelerin, özellikle domates ve biberin yüksek sıcaklıktan zarar gördüğünü belirtti. Yüksek sıcaklık ve nemin bir araya gelmesi durumunda ise zararlıların arttığını ve bu durumun tarımsal ürünlere zarar verdiğini dile getirdi.

Üreticilerin ise iklim değişikliğine karşı önlem aldığını ve en sık başvurulan önlemlerin sulama sıklığını arttırmak ve gölgeleme sistemi kullanmak olduğunu belirten Çakıcı, özellikle ihracata yönelik üretim yapan meyve üreticilerinin bu yöntemlere daha fazla başvurduğunu söyledi. Gölgeleme sisteminin meyveleri güneş ışınlarından korumayı ve meyvenin kalitesini arttırmayı amaçladığını belirtti. Ayrıca, tarlaların ve bahçelerin sürekli takip edilmesi, dikkatli sulama ve zararlı kontrolü gibi önlemlerin de alınması gerektiğini vurguladı.

Çakıcı, sıcak hava dalgasının sulama zamanını öne çektiğini ve bu durumun üreticilerin daha fazla sulama yapmasına neden olduğunu dile getirdi. Sulamanın en az 15 gün öne çekildiğini ve sulama sıklığının arttığını belirten Çakıcı, aksi takdirde bitkilerde pörsüme ve kurumaların oluşabileceğini belirtti. Tarımın iklim koşullarına bağlı olduğunu söyleyerek, önlemlerin alınmaması durumunda ürün kayıplarının artabileceğini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ziraat Mühendislerinden Korkutan Uyarı: “Meyvelerde Yanıklar Meydana Geliyor!”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin