Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleşen Genel Kurul toplantısında, Danışma Kurulu önerisiyle, siyasi partilerin zirai don ile ilgili Meclis Araştırması açılmasına yönelik önergeleri birleştirilerek görüşüldü. Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya, zirai donun tarım sektörünü olumsuz etkilediğini ifade etti. Kaya, bu durumun iktidarın tarım politikası açısından bir sınav olduğunu dile getirerek, bu sınavdan başarısız olunması halinde tarımsal ihracatın da ilk etapta zarar göreceğinin altını çizdi.
Kaya ayrıca, kurulacak araştırma komisyonunun zaman kaybetmeden görevine başlamasını vurguladı ve afet desteklerinin sağlanması gerektiğini, Zarar Tespit Komisyonlarının etkin çalışması gerektiğini belirtti. Özellikle, Zirai Afet Fonu’nun kurulmasını önerdi. Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ ise iktidarın yanlış politikaları nedeniyle çiftçilerin krizlerle yüz yüze kaldığını savunarak, tarım ürünlerinin fiyatlarının artış gösterdiğini ve gıda güvenliğinin sağlanamadığını ileri sürdü.
Özdağ, tarım sektörünün içinden çıkılmaz bir duruma geldiğini belirterek, “Çiftçimiz, tarihi yıkımla karşı karşıyadır. Don felaketi umutları da tüketmiştir” şeklinde konuştu. Çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gerektiğini savunan Özdağ, bazı bölgelerin “Afet Bölgesi” olarak ilan edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, acil tedbirlerin alınmasının öncelikli bir durum olduğunu belirtti.
TARSİM Yeniden Yapılandırılmalı
İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun ise, zirai don yaşanan illerde inceleme gerçekleştirdiklerini bildirdi. Olgun, çiftçilere destek verilmesine yönelik bir kanun teklifi hazırlanmakta olduklarını belirterek dekar başına 10 bin lira gelir desteği sağlanması gerektiğini vurguladı. TARSİM’in yeniden yapılandırılması gerekliliği üzerinde durdu.
İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, yaşanan zirai don nedeniyle bazı illerde önemli mağduriyetlerin olduğunu ifade etti. Kocamaz, Tarım ve Orman Bakanlığının hızlı bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Zirai dona karşı çiftçilerin ürünlerini etkili bir şekilde koruyamadıklarını söyleyen Kocamaz, birçok ürünün zarar göreceğini belirtti. İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, zarar gören çiftçilere doğrudan gelir desteği verilmesi yönünde bir kanun teklifinin TBMM Başkanlığına sunulduğunu açıkladı.
Tarımsal Üretimde Ciddi Verim Kaybı Oluştu
MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, zirai donun geniş tarım alanlarında etkili olduğunu belirtti. Fendoğlu, çiftçilerin maddi zarara uğradığını, özellikle deprem bölgesinde de benzer olayların yaşandığını aktardı. 36 ilde meyve bahçeleri ve tarım alanlarının zarar gördüğünü ifade eden Fendoğlu, son 30 yılın en düşük sıcaklıklarının kaydedildiğini belirtti. Don felaketinin etkileri arasında meyve ağaçlarında ciddi hasarların ve rekolte kayıplarının olduğunu vurguladı.
Bölgelerin “Afet Bölgesi” Olarak İlan Edilmesi Gerekiyor
MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, don tehlikesinin devam ettiğini ve buğday ile mısır üreticilerinin de etkilendiğini belirtti. Varlı, araştırma yapılması ve çiftçilerin zararlarının karşılanması için tespitlerin bir an evvel yapılması gerektiğini ifade etti. MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce ise yaşanan zirai donun çok sayıda üründe hasara yol açtığını belirterek, Meclis’in üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğine inandığını ve hızlı bir şekilde hasar tespitlerinin yapıl